E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11860
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Parādniekam ir jāinformē tiesu izpildītājs par saviem ienākumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2017
Kaspars Dukurs

Labdien! Gribot negribot esmu parādnieks, banka kontu ir bloķējusi, saņemu noteiktos 380 eiro, bet jautājums man ir šāds – ja man ikdienas aizgādībā ar tiesas lēmumu ir divi nepilngadīgi bērni, vai arī valsts noteikto bērnu naudu tiesu izpildītājs ir tiesīgs ieturēt parāda dzēšanai? Tāds pats jautājums būtu arī par uzturlīdzekļiem, kurus bērnu māte maksā bērniem. Vai šo naudu drīkst ieturēt? Paldies par atbildi!

A
atbild:
02. maijā, 2017

Ja ir izveidojušās parādsaistības un kreditors vērsies tiesā par parāda piespiedu piedziņu, tiesu izpildītājs uz tiesas nolēmuma pamata veic piedziņas darbības – apķīlā bankā Jūsu kontu.

Darām Jums zināmu, ka, bloķējot bankas kontu, tiesu izpildītājs nezina, kādi naudas līdzekļi parādniekam kontā tiek ieskaitīti un atrodas. Veidot un uztutrēt komunikāciju ar tiesu izpildītāju ir Jūsu pienākums. Tas nozīmē, ka Jums būtu klātienē jāvēršas pie tiesu izpildītāja, jāinformē, kādi naudas līdzekļi kontā atrodas, un jāaizpilda mantiskā stāvokļa deklarācija.

Ja Jūsu kontā tiek ieskaitīts bērna kopšanas pabalsts un uzturlīdzekļi, atbilstoši Civilprocesa likuma 596. panta normām uz šiem naudas līdzekļiem piedziņu vērst nedrīkst. Svarīgi zināt, ka uz uzturlīdzekļiem attiecas vēl citi nosacījumi: Civilprocesa likuma 596. panta 5. punkts nosaka, ka piedziņu nevar vērst uz bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

No jautājuma konteksta saprotams, ka uz konkrēto bankas kontu Jūs saņemat arī darba samaksu.
Jums var ieteikt vērsties rakstveidā  pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu, izsakot lūgumu atķīlāt bankas kontu. Kā pamatojums šim lūgumam būtu jāmin apstākļi, ka uz šo bankas kontu saņemat darba samaksu, uzturlīdzekļus un bērna kopšanas pabalstu. Iesniegumam ir jāpievieno bankas konta pārskats par pēdējiem trim mēnešiem, kas to apliecina. Tiesu izpildītājs, visticamāk, nāks Jums pretī un kontu atbloķēs.

Ja Jūs strādājat, tad Jums uz darba vietu tiesu izpildītājs nosūtīs rīkojumu par ikmēneša ieturējumu veikšanu. Klasiskajā gadījumā tie ir 30% mēnesī. To nosaka Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumi: “No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas