E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11858
Lasīšanai: 3 minūtes

Suņu problēma jārisina mājas saimniekam – pašiem dzīvokļu īpašniekiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2017
Raja

Sveiki! Dzīvojam daudzdzīvokļu piecstāvu mājā, un mūsu kāpņutelpas 5. stāvā dzīvokļa īpašniece privātā kārtībā sniedz suņu friziera pakalpojumus. Viņas klienti ar suņiem, kāpjot uz 5. stāvu, regulāri piemēslo kāpņutelpas grīdu un citu dzīvokļu durvis. Uz mutvārdu brīdinājumiem nedz sūņu īpašnieki, nedz kaimiņiene, suņu friziere, nereaģē. Vai mūsu kaimiņiene ir tiesīga veikt šādu komercpraksi dzīvojamā mājā un pārkāpt higiēnas normas, kādai iestādei jāsūdzas?

A
atbild:
11. maijā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš iesaka – ja suņu frizētavas klienti kāpņu telpā rada nekārtību, pārējiem dzīvokļu īpašniekiem, kuriem šīs neērtības sagādātas, par to ir jāsagatavo akts un jāierosina prasība, lai vainīgā persona (attiecīgā dzīvokļa īpašniece) atlīdzina radītos zaudējumus, kas izpaudīsies kā kopīpašuma telpu pastiprināta uzkopšana un līdz ar to – lielāka samaksa sētniekam. Šāds risinājums būs vienkārši īstenojams, ja dzīvojamo māju apsaimnieko pati dzīvokļu īpašnieku biedrība. Taču, balstoties uz pieredzi, viņš arī brīdina – ja pārvaldnieks ir liels komersants, tas ar šādiem „sīkumiem”, visticamāk, nenodarbosies.

Lai ierobežotu svešu personu un mājdzīvnieku iekļūšanu kāpņu telpā, dzīvokļu īpašnieki sapulcē var nobalsot par kodu sistēmas ar elektronisko atslēgu (čipu) uzstādīšanu pie ārdurvīm.

Taču, protams, pirmais un galvenais līdzeklis sarežģījumu mazināšanai vai novēršanai ir pārrunas ar suņu frizētavas turētāju. Ietekmīgāka par haotiskiem individuāliem aizrādījumiem būs kolektīva vēstule ar daudziem parakstiem, kurā argumentēti raksturota situācija, iekļautas prasības apgrūtinājumu novēršanai, iekļaujot iespēju pieprasīt papildu maksu par telpu kopšanu utt.

Starp citu, kaimiņi var painteresēties, cik likumīgs ir suņu frizēšanas bizness, vai šī komercdarbība ir reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā un vai par to tiek maksāti nodokļi.

Protams, visas minētās darbības prasīs zināmus pārējo dzīvokļu īpašnieku pūliņus un laika ieguldījumu, bet patiešām nebūs tādas vienas iestādes, kurai pietiks vien pažēloties un kas svešos suņus vienā rāvienā no kāpņu telpas izsvēpēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas