E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11843
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kredītu soda nauda

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2017
iveta

Labdien! Vai kādā normatīvajā aktā ir noteikts, cik par savlaicīgi nenomaksātu kredītu kreditors var aprēķināt kavējuma vai soda procentus, kādā apjomā? Kā var sodīt kreditoru, kas informāciju ar maniem personas datiem nosūta virknei citu kredītņēmēju (it kā kļūdas pēc)?

A
atbild:
19. maijā, 2017
Laura Studente
LV portālam

Civillikuma 1716. pants paredz, ka līgumsods par saistības nokavējumu nevar pārsniegt 10% no parāda summas. Savukārt nokavējuma procentu rēķins apstājas, kad tie sasniedz 100% no pamatparāda summas.

Attiecībā uz patērētāju un nebanku kredītiem – grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā nosaka, ka no 2016. gada 1. janvāra jebkura ar kredīta līgumu saistītā izdevumu summa, tostarp procentu, nokavējuma procentu, līgumsodu, komisijas maksu, termiņa atlikšanas un citu ar kredīta līguma izpildi saistīto maksājumu kopējā summa, nevar pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtā kredīta summas.

Saistībā ar kļūdu, kas notikusi, nosūtot Jūsu datus virknei citu kredītņēmēju, tas var būt vērtējams kā Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpums. Līdz ar to Jums par gadījumu jāinformē Datu valsts inspekcija: tālr. 67223131,e-pasts: info@dvi.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas