E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11827
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Īpašnieks ir tas, kurš norādīts zemesgrāmatā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2017
liene

Sakiet, lūdzu, ja ir pārdots nekustamais īpašums un jaunais īpašnieks nav nokārtojis zemesgrāmatu un miris, mantinieki nav pieteikušies jau 9 mēnešus, parāds sakrājies iepriekšējam īpašniekam, kā rīkoties?

A
atbild:
26. aprīlī, 2017
Una Medne
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tas nozīmē, ka likuma priekšā Jūs vēl joprojām esat nekustamā īpašuma īpašnieks ar visām no tā izrietošām sekām, tostarp pienākumu maksāt visus maksājumus, kas saistīti ar nekustamo īpašumu.

Jūsu jautājumā nav informācijas, vai un kas ir lūdzis izsludināt mantojuma lietu, jo notārs pēc savas iniciatīvas mantojuma lietu neizsludina. Mantojuma lietu izsludināt visbiežāk lūdz potenciālie mantinieki vai kreditori.

Ja mantojuma lietu lūdzis izsludināt kreditors un tiešām nebūs neviena mantinieka, kas gribēs pieteikties uz mantojumu, tad pēc mantojuma pieteikšanās termiņa iestāšanās notārs visu mirušā mantu atzīs par bezmantinieka vai bezsaimnieka mantu, kas attiecīgi pāries valsts īpašumā.  

Ja mantojuma lieta ir uzsākta, Jūs varat griezties pie notāra, pie kura tā ir atvērta, un konsultēties par Jūsu situāciju. Iespējams, ka notārs ieteiks Jums, kādas darbības varat veikt, lai neradītu tiesiskas sekas nākotnē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas