E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11785
Lasīšanai: 4 minūtes
2
8
2
8

Tiesu izpildītājs neredz parādnieka bankas konta saturu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2017
Benita

Man ir četri apgādājamie. Martā saņēmu bērnu kopšanas pabalstu 102 eiro un algu 380 eiro. “Latvijas pasta” kontā es saņēmu par 91 eiro mazāk. Vai tiesu izpildītāja drīkstēja nebrīdinot ieturēt šo naudu? Cik zinu, no minimālās algas 380,00 eiro nedrīkst neko ieturēt, kā arī par katru apgādājamo bērnu 60 eiro nedrīkst ieturēt. Kāda informācija man jāsniedz tiesu izpildītājai, lai viņa klaji nepārkāpj likumu un es varu ieturēto naudu  91 eiro atgūt?

A
atbild:
20. aprīlī, 2017

Jūsu bankas konts ir bloķēts nenokārtotu parādsaistību dēļ. Ir notikusi tiesas sēde, un ir iestājusies parāda piespiedu piedziņa. Jānorāda, ka tiesu izpildītāja pienākums nav brīdināt parādnieku par to, ka viņa konts tiks apķīlāts. Iepazīstoties ar jautājumu, nav pamata domāt, ka tiesu izpildītājs būtu kaut ko pārkāpis. Tiesu izpildītājs apķīlā parādnieka naudas līdzekļus saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta trešo daļu.

Ja parādniekam ir noguldījums kredītiestādē, tiesu izpildītājs kredītiestādei dod rīkojumu noguldītos līdzekļus tiesu izpildītāja norādītajā piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā pārskaitīt tiesu izpildītāja depozīta kontā, ievērojot šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu attiecībā uz parādnieku. Tas nozīmē, ka parādniekam kontā tiek atstāti 380 eiro, kas ir valstī noteiktā minimālā mēneša darba samaksa, un pārējos naudas līdzekļus banka pārskaita tiesu izpildītājam parāda dzēšanai.

Ja Jums ir reģistrēts konts “Latvijas pasta” norēķinu sistēmā, tad naudas līdzekļi tiek apķīlāti tajā kā līdzekļi, kas parādniekam pienākas no trešajām personām, un tādā gadījumā Jums tiktu noņemti pilnībā visi naudas līdzekļi, nesaglabājot neko, tomēr Jūs rakstāt, ka Jums 380 eiro ir saglabāti.

Jūs minat, ka uz katru apgādājamo ir jāsaglabā naudas līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Jānorāda, ka šis nosacījums neattiecas uz bankas konta apķīlāšanu, bet uz citu piespiedu izpildes līdzekli – ieturējumu veikšana no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta nosacījumiem. Piemēram, ja tiesu izpildītājs no Jūsu darba samaksas veiktu ieturējumus katru mēnesi, kas klasiskajā gadījumā ir 30% mēnesī, tad Jums tiktu saglabāti naudas līdzekļi minimālās algas apmērā un naudas līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā uz katru nepilngadīgo apgādājamo.

Kopumā ir jāsecina, ka problēma, visticamāk, izveidojusies tādēļ, ka starp Jums un  tiesu izpildītāju nav izveidojusies komunikācija. Tiesu izpildītājs nezina, kādi naudas līdzekļi atrodas Jūsu bankas kontā, jo viņam nav pieejas Jūsu kontam.  Parādnieka pienākums ir tiesu izpildītājam paziņot, kādas summas kontā tiek ieskaitītas.

Tādējādi  Jums ir jāvēršas pie tiesu izpildītāja ar iesniegumu, lūdzot atbloķēt kontu. Norādiet, ka tas ir Jūsu darba algas konts un ka uz to saņemat bērna kopšanas pabalstu. Pievienojiet iesniegumam klāt bankas konta pārskatu par pēdējiem trim mēnešiem, kur tas ir redzams. Lūdziet arī atgriezt noņemtos naudas līdzekļus.  Iespējams, tiesu izpildītājs nāks pretī un tos atgriezīs, kā arī atķīlās bankas kontu. Vēl var ieteikt painteresēties, vai Jums uz darba vietu ir  nosūtīts tiesu izpildītāja rīkojums par ikmēnēša ieturējumu veikšanu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas