E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11780
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Vai var apstrīdēt testamentu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2017
Kristina

Labdien! Draudzenei nomira vecāmāte, kas bija uzrakstījusi testamentu – tā paziņošana bija 26/01/2017, noliktais gala termiņš (pieteikšanās un apstrīdēšanas) bija 02/04/2017. Testamentā ir rakstīts, ka daļa vecāsmātes dzīvokļa atstāta mazmeitai (draudzenei), mazdārziņš – mirušās dzīvesbiedram, mirušās meitai un dēlam konkrēta naudas summa. Dēls jau pēc 02/04/2017 it kā vairs nepiekrīt tam, kas rakstīts testamentā. Vai tā var? Vai testamentu vispār ir tiesības apstrīdēt, ja visi mantinieki ir pieteikušies un sākotnēji neviens neiebilda? Citu neatraidāmo mantinieku nav, mirušās meitai vispār jau iepriekš ir bijusi uzrakstīta atteikšanās no mantojuma, lai gan testamentā ir atrunāta konkrēta naudas summa viņai.

A
atbild:
03. maijā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

No Jūsu rakstītā saprotu, ka pie zvērināta notāra ir uzsākta mantojuma lietas vešana, kā arī ir bijusi testamenta nolasīšana, par ko notārs ir izdevis apliecību par pēdējās gribas rīkojuma nolasīšanu.  Nezinot konkrētos lietas apstākļus, nav iespējams sniegt objektīvu atbildi, līdz ar to šajā situācijā vislabāk Jums būtu vērsties pie zvērināta notāra, kura lietvedībā atrodas konkrētā mantojuma lieta, un notārs, zinot visus lietas apstākļus, Jums sniegs objektīvu atbildi un konsultāciju, kā tālāk rīkoties.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Notariāta likuma 282. pantu gadījumā, ja zvērināts notārs, kurš ved mantojuma lietu, saņem tiesas paziņojumu, ka celta prasība par pēdējās gribas rīkojuma akta apstrīdēšanu, viņš aptur lietvedību mantojuma lietā līdz strīda izšķiršanai tiesā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas