E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11776
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darba devējs var uzņēmumā noteikt atvaļinājuma piešķiršanas kārtību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2017
Lita

Labdien! Radās jautājums par atvaļinājuma dienu skaitīšanu. Uzņēmumā tiek piešķirtas arī papildu darba dienas saskaņā ar koplīgumu. Vai ir kur noteikts, ka ikgadējo atvaļinājumu skaita vispirms? Piemēram, darbinieks dodas atvaļinājumā ar 24.05.2017. Ja skaita 4 kalendāra nedēļas + 6 darba dienas, tad pēdējā atvaļinājuma diena ir 30.06.2017. Ja skaita 6 darba dienas + 4 kalendāra nedēļas, tad pēdējā atvaļinājuma diena ir 01.07.2017. Vai ir kur noteikta papildatvaļinājuma darba dienu skaitīšanas kārtība? Liels paldies!

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 151. panta otro daļu darba devējs papildus Darba likumā noteiktajiem papildatvaļinājumiem var noteikt citus gadījumus, kad darbiniekam piešķirams papildatvaļinājums. Minētie gadījumi var būt noteikti darba koplīgumā, darba līgumā vai citā uzņēmuma iekšējā normatīvajā aktā.

Darba likums atšķirībā no Valsts un pārvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma neregulē papildatvaļinājuma piešķiršanas kritērijus un tā izmantošanas kārtību.

Darba devējs saskaņā ar Darba likuma 55. panta otrās daļas 4. punktu var noteikt atvaļinājumu piešķiršanas vispārējo kārtību. Ja uzņēmumā nav izstrādāti noteikumi par atvaļinājumu un papildatvaļinājumu izmantošanu, ikgadējais atvaļinājums un papildatvaļinājums izmantojams saskaņā ar pušu vienošanos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas