E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11769
Lasīšanai: 3 minūtes

Neizmantots ikgadējais atvaļinājums zudumā neiet

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2017
Inga

Labdien! Strādāju par skolotāju, pašlaik esmu grūtniecības 22. nedēļā, došanās dekrētā paredzēta apmēram 07.06., bet kopš 31.03. esmu uz slimības lapas, kas turpināsies līdz pat dekrētam. Man paliek neizmantots kārtējais atvaļinājums, kā jau skolotājiem pienākas, 2 mēneši. Kad es varu izmantot šo atvaļinājumu? Vai atvaļinājuma nauda tiks aprēķināta no manas pašreizējās algas? Kā slimības lapa ietekmēs maternitātes pabalsta apjomu? Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ikgadējo atvaļinājumu varat izmantot gan uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma, gan vēlāk – kad atgriezīsieties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. Darba likumā paredzētais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums (pedagogam – 8 nedēļas gadā saskaņā ar Izglītības likumu), ja to uzreiz neizmanto, nepazūd. To var izmantot arī pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma.

Ja pēc dzemdību atvaļinājuma savam darba devējam pieprasīsiet piešķirt ikgadējo atvaļinājumu un, tam beidzoties, bērna kopšanas atvaļinājumu (jo vienlaikus divos atvaļinājumos darba ņēmējs atrasties nevar), tas ietekmēs vecāku pabalsta apmēru, jo par laika periodu, kad izmantosiet apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Pilnā apmērā vecāku pabalstu maksā tad, ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Kā aprēķina atvaļinājuma naudu, noteikts Darba likuma 75. pantā. Tātad aprēķins būs atkarīgs no tā, kad izmantosiet atvaļinājumu. Tostarp ir noteikums: Ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma. Darbnespējas laiks ir attaisnota prombūtne.

Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību.

Vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas. Tātad  vidējo iemaksu algu aprēķinās no ienākumiem, kurus guvāt strādājot.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētu informāciju par personas sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Kā tiks aprēķināti pabalsti, jānoskaidro VSAA. Varat izmantot elektroniskās saziņas iespējas, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas