E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11768
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
1
2
1

Nodoklis kopīpašumam – atbilstoši domājamai daļai tajā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2017
Tatjana

Labdien! Kā pēc likuma pareizi aprēķināt nekustamā īpašuma nodokli īpašumam, kas sastāv no domājamām daļām? Vai aprēķins jāveic, pamatojoties uz kadastrālo vērtību visam kopīpašumam, kuru pēc tam izdala uz īpašniekiem, vai arī aprēķinu veic saskaņā ar katra īpašnieka īpašuma kadastrālo vērtību? Jautājums tādēļ, ka gadījumā, ja aprēķinu veic pēc pirmā nosacījuma, tam tiek piemērota lielāka likme, jo kopējā vērtība ir lielāka. Paldies iepriekš!

A
atbild:
02. maijā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 2. pants nosaka: “Nekustamā īpašuma nodokli par nekustamo īpašumu, kas uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, maksā katrs kopīpašnieks (kopvaldītājs) atbilstoši savai domājamai daļai kopīpašumā (kopvaldījumā).”

Tādējādi, ja katrs no līdzīpašniekiem lieto kādu noteiktu kopīpašuma daļu, kurai ir atšķirīga kadastrālā vērtība, katram īpašuma tiesības ir vienīgi uz domājamo daļu kopīpašumā, par kuru arī tiek aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis.

Civillikuma 1071. pants nosaka: “Uz kopējo lietu gulošās nastas, apgrūtinājumi un lietas uzturēšanai vajadzīgie izdevumi jānes kopīpašniekiem samērīgi ar viņu daļām." Tātad tā dalāma un nesama arī nodokļa nasta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas