E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11765
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Piedziņas veidus nosaka kreditors

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2017
vitalijs

Vakar zaudēju tiesā kopā ar sievu sakarā ar NIN nodokli kopā ar procentiem, ar kuru man it kā nav sakara, tāpēc ka es to dzīvokli tobrīd īrēju (2012-2014), tas nav mans īpašums, un principiāli nemaksāšu, šobrīd esmu bezdarbnieks, man un uz sievas kontu iet bērnu nauda un arī GMI, man visi bērni ir kā apgādājamas personas reģistrēti. Jautājums - vai tiesas izpildītājs var noņemt? Ko un cik?

A
atbild:
19. aprīlī, 2017

Tiesu izpildītājs piedziņas procesā piemēro piedzinēja norādītos piespiedu izpildes līdzekļus, kas atrunāti Civilprocesa likuma 557. pantā. Klasiski tie ir piedziņas vēršana uz:

  • kustamo un nekustamo mantu;
  • naudas līdzekļiem kredītiestādēs;
  • darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Jūsu gadījumā, visticamāk, pastāv iespēja saskarties ar tādiem piespiedu izpildes līdzekļiem kā bankas konta bloķēšana un ieturējumi no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem.

Tiesu izpildītājs apķīlā kontu saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. panta trešo daļu: ja parādniekam ir noguldījums kredītiestādē, tiesu izpildītājs kredītiestādei dod rīkojumu noguldītos līdzekļus tiesu izpildītāja norādītajā piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā pārskaitīt tiesu izpildītāja depozīta kontā, ievērojot šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu attiecībā uz parādnieku.

Bankai tiesu izpildītāja rīkojums ir izpildāms nekavējoties. Ja Jums tiek bloķēts konts, Jums kontā mēneša ietvaros  tiek saglabāti 380 eiro, kas ir valstī noteiktā minimālā mēneša darba samaksa. Kamēr konts ir bloķēts, Jūs varat griezties jebkurā savas bankas fililālē  un, uzrādot pasi vai personas apliecību, izņemt skaidrā naudā līdz 380 eiro mēnesī.
Atšķirīgs piedziņas līdzeklis ir ieturējumu veikšana no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem (piemēram, bezdarbnieka pabalsta vai valsts pensijas).

Šis līdzeklis ir noteikts Civilprocesa likuma 594. pantā, un parasti tiek ieturēti 30% vai 50% mēnesī pēc nodokļu nomaksas.

No parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumus pēc izpildu dokumentiem izdara līdz piedzenamā parāda dzēšanai: 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Ja piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.
Summas, uz kurām nevar vērst piedziņu, ir noteiktas Civilprocesa likuma 596. pantā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas