E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11758
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Slimības nauda, ja cilvēks saslimst darba attiecību pirmajā dienā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2017
Ineta

Labdien! Darba līgums tika parakstīts 2017. gada 8. martā. Tajā pašā dienā vīrs devās pie ārsta, kurš izrakstīja A darba nespējas lapu no 8.03. līdz 17.03. Kā šajā gadījumā tiks aprēķināta slimības nauda? Paldies!

A
atbild:
12. aprīlī, 2017

Likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 36. pantā  noteiktā kārtība paredz, ka darba devējam ir  pienākums izmaksāt no saviem līdzekļiem slimības naudu ne mazāk kā 75 procentu apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80 procentu apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darba ņēmējam būtu bijis jāstrādā.

Konkrētajā situācijā slimības nauda par slimības laika posmu ir aprēķināma likumā noteiktajā kārtībā no darbiniekam nolīgtās darba algas. Kā pamatojums šādai rīcībai ir likumdevēja sociālās apdrošināšanas likumos paustā griba nodrošināt darbiniekam tos ienākumus, kurus tas gūtu, ja šī attaisnotā darba kavējuma nebūtu. Saslimšana, pamatojoties uz darba devējam iesniegto slimības lapu, ir uzskatāma par attaisnotu darba kavējumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas