E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11757
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbinieka tiesības darba devēja uzteikuma gadījumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2017
Inga Cimermane

Labdien! Darba devējs vēlas izbeigt darba attiecības, jo pārceļ mūsu štata vietas uz citu pilsētu, taču nepiedāvā turpināt darbu jaunajā struktūrā. Darba devējs piedāvā mazāk atalgotu un zemākas kategorijas darbu pašreizējā darbavietā, taču mani tas neapmierina. Kā rīkoties šajā situācijā? Ņemot vērā, ka ir neizņemts atvaļinājums un ir plānota veselības uzlabošana, vai drīkstu šobrīd ņemt slimības lapu? Kā tas ietekmēs atlaišanu un visas izmaksājamās kompensācijas? Paldies par atbildi!

A
atbild:
27. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba līguma grozīšana

Darba līguma noteikumu grozīšana, piemēram, jautājumā par darba algu vai darba vietu, var notikt pēc darba devēja un darbinieka savstarpējas vienošanās Darba likuma 97. pantā noteiktajā kārtībā. Ja darbinieks un darba devējs nevienojas par grozījumu veikšanu darba līgumā, darba devējam ir tiesības saskaņā ar Darba likuma 98. pantu iniciēt grozījumus darba līgumā un uzteikt darba līgumu saistībā ar tajā piedāvātajiem grozījumiem. Šāds uzteikums jāpamato ar darbinieka uzvedību, darbinieka spējām vai saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā, kā arī jāievēro Darba likumā noteiktā darba devēja uzteikuma izsniegšanas kārtība, Darba likuma 109. pantā noteiktie uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi.

Darbnespējas lapa

Ja ārstējošais ārsts darbiniekam konstatē slimību, tiek izsniegta darbnespējas lapa, lai darbinieks ārstētos. Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Izmaksājamās summas, darba attiecības beidzot

Ja darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, izbeidzot darba attiecības, viss neizmantotais atvaļinājuma periods tiek atlīdzināts naudā.

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir atkarīga no darba tiesisko attiecību izbeigšanas tiesiskā pamatojuma. Darbinieka slimība vai ikgadējā atvaļinājuma izmantošana nav saistīta ar darba devēja pienākumu izmaksāt Darba likuma 112. pantā noteikto atlaišanas pabalstu. Atlaišanas pabalstu maksā gadījumos, ja darba līgums tiek uzteikts Darba likuma 100. panta piektajā daļā, kā arī 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas