E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11752
Lasīšanai: 2 minūtes

Par apmācībām darbinieks un darba devējs vienojas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2017
Santa

Labdien! Mans jautājums ir par attaisnotu prombūtni. Vai apmaksātai attaisnotai prombūtnei ir termiņš? Vai darbinieks var lūgt darba devējam attaisnotu prombūtni kvalifikācijas paaugstināšanai uz vienu mēnesi? Kvalifikācijas paaugstināšana ir saistīta ar darba un amata pienākumu pildīšanu. Vai ir kāda nozīme tam, ka šie kursi notiek ārzemēs? Par kursiem, ceļu, dzīvošanu utt. maksā pats darbinieks, bet no darba devēja lūdz tikai attaisnot prombūtni. Paldies!

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Par apmācību kursa, kas saistīts ar profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu, apmeklēšanu darbiniekam ar darba devēju ir jāvienojas.

Ja darba devējs nosūta darbinieku uz profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanas kursiem, darba devējam saskaņā ar Darba likuma 96. panta pirmo daļu jāsaglabā darbiniekam darba vieta un jāsedz ar apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu saistītie izdevumi. Ja profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi uzskatāmi par tādiem, kas atbilstoši apstākļiem ir saistīti ar darbinieka veicamo darbu, taču šādai profesionālajai apmācībai vai kvalifikācijas paaugstināšanai (darbinieka konkurētspējas pilnveidošana) nav noteicoša nozīme nolīgtā darba izpildei, darba devējs un darbinieks atbilstoši Darba likuma 96. pantā ietvertajam regulējumam var slēgt atsevišķu vienošanos par darbinieka profesionālo apmācību vai kvalifikācijas paaugstināšanu un ar to saistīto izdevumu atlīdzināšanu.

Ja darba devējs nepiekrīt darbinieka nosūtīšanai uz profesionālās apmācības vai kvalifikācijas paaugstināšanas kursiem, darbinieks var lūgt darba devējam piešķirt atvaļinājumu ar vai bez darba samaksas saglabāšanas un izmantot atvaļinājuma laiku pēc sava ieskata.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas