E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11749
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātajam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2017
Ilze

Labdien! Cik saprotu, Ministru kabineta 1998. gada 28. jūlija noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 16.3 punkts nosaka – ja man piedzimst otrs bērniņš, līdz pirmais bērniņš nav sasniedzis 2 gadu vecumu, tad pabalstu apmērs būs tāds pats kā par pirmo bērniņu. Bet – vēlējos noskaidrot, vai tas tā ir un vai saņemšu naudiņu arī tajā gadījumā, ja, beidzoties pirmajam BKA, uzrakstu atlūgumu darbā un skaitos bezdarbniece brīdī, kad eju atvaļinājumā ar otru bērniņu? Paldies!

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātai personai – darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai – apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Ja nebūsiet darba attiecībās, bet bezdarbnieka statusā, tiesību uz pabalstiem saistībā ar gaidāmo mazuli nebūs. Bezdarbnieka pabalsta saņēmēji tiek apdrošināti (iemaksas tiek veiktas) tikai pensijai.

No 2017. gada ir izmaiņas likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas nosaka, ka gadījumos, kad vecāku pabalstu pieprasīs bērna māte, kura uz vecāku pabalsta piešķiršanas dienu nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto, viņai būs tiesības uz vecāku pabalstu, ja saistībā ar šī bērna dzimšanu viņa būs bijusi grūtniecības vai dzemdību  atvaļinājumā. Tātad, lai būtu tiesības uz vecāku pabalstu, vispirms jābūt tiesībām uz maternitātes pabalstu.

Jā, attiecībā uz vecāku pabalstu ir nosacījums: ja otrais bērniņš piedzimst, kamēr pirmajam vēl nav divu gadu, tad tiek ņemta vērā Ministru kabineta noteikumos Nr. 270 paredzētā kārtība. Proti, māmiņalgu jeb vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā – kāds tiek aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas būs noteikts par jaundzimušā kopšanu. Ja par iepriekšējā bērna kopšanu ir piešķirts vecāku pabalsts un ja nākamais bērns piedzims, kamēr iepriekšējais vēl nebūs sasniedzis 2 gadu vecumu, tad vecāku pabalsts par jaundzimušo tiks piešķirts lielākajā apmērā.

Taču, lai varētu piemērot šo normu, ir jābūt sociāli apdrošinātai (darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai, kura faktiski veic sociālās iemaksas) uz brīdi, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darbnespējas lapa B.

Pabalstu nosacījumus un aprēķināšanu konkrētā situācijā, kas pamatota ar Jūsu datiem, varat noskaidrot, rakstot uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras konsultāciju e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas