E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11737
Lasīšanai: 5 minūtes
12
12

Sūdzību par suņa uzbrukumu gadījumā saimniekam var draudēt kriminālatbildība

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2017
Jānis

Labdien! Ir bijusi šāda situācija: kaimiņš gājis no darba gar manām mājām pa iebraukātu ceļu, kurš iet caur maniem laukiem. Mans suns viņam iekoda, tagad kaimiņam ir slimības lapa. Vai šajā gadījumā man pienākas kaut kāds sods?

A
atbild:
07. aprīlī, 2017
Linda Balode
LV portāls

Dzīvnieku aizsardzības likuma 5. pants norāda, kādi ir dzīvnieka īpašnieka pienākumi. Viens no tiem ir nodrošināt, lai dzīvnieks netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus. Tā paša likuma 6. pants paredz, ka dzīvnieka īpašnieks nodrošina dzīvnieka reģistrēšanu un apzīmēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Dzīvnieka identitāti apliecinošu dokumentu – dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, kurā ierakstīts dzīvnieka identitātes numurs, – izsniedz un apliecina kompetentas iestādes pilnvarota persona.

Savukārt Ministru kabineta noteikumos Nr. 266 norādīts, kādi ir suņa turētāja pienākumi gan pilsētās un ciemos, gan ārpus pilsētām un ciemiem.

Pirmajā gadījumā suņa īpašnieks vai turētājs nodrošina pilnīgu attiecīgās teritorijas norobežošanu no publiskai lietošanai paredzētās teritorijas, novēršot iespēju sunim izkļūt no tās. Ārpus norobežotās teritorijas suns ir jāved pavadā, bet bez pavadas suns var atrasties tikai zaļajā zonā un mežā (izņemot vietējo pašvaldību noteiktās vietas, kur saskaņā ar vietējo pašvaldību saistošajiem noteikumiem tas ir aizliegts) pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Otrajā gadījumā viensētās suni var turēt ārpus telpām nepiesietu, ja tiek nodrošināts, ka tas neapdraud cilvēkus un dzīvniekus. Ārpus savas teritorijas suns var būt bez pavadas arī tikai pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.

Ja kaimiņš ziņos par suņa uzbrukumu Valsts policijai, ko viņam vajadzētu darīt, jo tā var pasargāt citus iespējamos upurus, tiks uzsākta izmeklēšana un noskaidroti lietas apstākļi. Pārtikas un veselības dienests (PVD) norāda, ka administratīvo procesu par suņa bīstamības izvērtēšanu uzsāk tikai pēc oficiāla iesnieguma un pierādījumu saņemšanas par suņa uzbrukumu no valsts pārvaldes iestādes vai pašvaldības, kuras lietvedībā ir lieta par suņa uzbrukumu cilvēkam vai dzīvniekam, vai suņa uzbrukumā cietušās personas, ja pirms tam kompetentai iestādei ir ziņots par uzbrukumu. Pēc saņemtās informācijas izvērtēšanas PVD organizēs komisiju suņa bīstamības izvērtēšanai.

Jāvērš uzmanība, ka suņa īpašniekam ir jānodrošina dzīvnieka vakcinācija pret trakumsērgu saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 59. pantā noteiktajām prasībām. Ja šī prasība netiek ievērota, dzīvnieka īpašniekam piemēro administratīvo sodu. Ja suns nebūs vakcinēts pret trakumsērgu vai būs nokavēta vakcinācija un tas uzbruks un sakodīs cilvēku, atbilstoši normatīviem, visticamāk, veterinārārsts eitanizēs nevakcinēto dzīvnieku un nosūtīs paraugu laboratoriskai izmeklēšanai trakumsērgas diagnozes noteikšanai. Savukārt dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs jāsedz visi cietušās personas, PVD un laboratoriskās izmeklēšanas izdevumi, kas saistīti ar darbībām, kuras veiktas iespējamās trakumsērgas gadījuma apkarošanai.

Tātad, ja kaimiņš ziņos par sakošanas faktu Valsts policijai un tā konstatēs, ka ir pārkāpti dzīvnieku turēšanas noteikumi, suņa saimniekam draud kriminālsods. Krimināllikuma 230.1 pants paredz šādus soda apmērus:

(1) Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja smaguma miesas bojājums,

soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi,

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas