E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11727
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Cik izmaksās dāvinājums?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2017
Sintija

Labdien! Vai, dāvinot nekustamo īpašumu māsas dēlam (dāvinājums ar uzlikumu), ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis? Ja jā – kādā apmērā? Kāda būs zemesgrāmatas nodeva, nostiprinot nekustamo īpašumu uz dāvanas saņēmēja vārda?

A
atbild:
12. aprīlī, 2017
Laura Studente
LV portālam

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē.

Radniecības pakāpes ir noteiktas Civillikuma 211. pantā: radniecības tuvuma noteikšanai sāņu līnijā starp divām personām ievēro tikai pakāpju jeb dzimšanu skaitu, un no vienas no šīm personām, neieskaitot viņu pašu, skaita augšup taisnā līnijā uz viņu kopējo trešo personu un no šīs pēdējās lejup uz otru no šīm personām. Īsti brāļi un māsas atrodas otrajā radniecības pakāpē, tēva vai mātes brālis ar brāļa vai māsas meitu un tēva vai mātes māsa ar brāļa vai māsas dēlu – trešajā, brālēni un māsīcas – ceturtajā radniecības pakāpē utt.

Tātad, ja dāvinājums tiek veikts māsas dēlam, nodoklis nav jāmaksā, jo māsas dēls ir radniecība trešajā pakāpē. Taču dāvinājums ir jāuzrāda gada ienākumu deklarācijā, ja tā apmērs pārsniedz 4000 eiro.

Zvērināta notāra atlīdzība par dāvinājuma līguma sastādīšanu, apliecināšanu, nostiprinājuma līgumu zemesgrāmatai tiks aprēķināta saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 737 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību".

Nekustamā īpašuma dāvinājuma līguma gadījumā atlīdzība ir atkarīga no nekustamā īpašuma novērtējuma. Dāvinājuma līgumā var norādīt jebkādu nekustamā īpašuma summu. Līgumā summa tiek norādīta tāpēc, lai Zemesgrāmatā varētu aprēķināt valsts nodevu. Ja summa netiek norādīta, tad Zemesgrāmata valsts nodevu rēķina, ņemot vērā kadastrālo vērtību. Ja līgumā būs norādīts lielāks nekustamā īpašuma novērtējums, tad valsts nodeva tiks aprēķināta no tās summas, kas norādīta līgumā.

Piemēram, ja nekustamā īpašuma novērtējums ir 10 000 eiro, tad līguma sastādīšana, apliecināšana, nostiprinājuma lūguma sastādīšana un elektroniska nosūtīšana zemesgrāmatu nodaļai kopā izmaksās aptuveni 172 eiro. Papildus būs jāmaksā valsts un kancelejas nodevas Zemesgrāmatā, t.i., kancelejas nodeva par jaunas tiesības nostiprinājumu – 14,23 eiro un par zemesgrāmatu apliecības izsniegšanu – 7,11 eiro; valsts nodeva: bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem ir 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības, citos gadījumos 3% no nekustamā īpašuma vērtības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas