E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11726
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Skaidrā naudā veikto darījumu ierobežojumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2017
Inese

Likuma "Par nodokļiem un nodevām" 30. panta 8. apakšpunktā ir noteikts: “Fiziskajām personām, kas neveic saimniecisko darbību, nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumu, kura summa pārsniedz 7200 eiro (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).” Kā šis likuma punkts attiecas uz aizdevuma līgumu, kas noslēgts 2016. gadā, un uz tā pamata fiziskā persona aizdeva juridiskai personai 2016. gadā 3000 eiro un 2017. gada janvārī 8000 eiro skaidrā naudā? Kā saprast, cik ilgā laika periodā skaidrā naudā veiktie darījumi nedrīkst pārsniegt likumā noteikto limitu (kāds ir taksācijas periods šim likuma punktam)?

A
atbild:
06. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai mazinātu krāpniecisku darījumu skaitu un nelikumīgi iegūtas naudas legalizāciju, no 2017. gada ir  spēkā ierobežojums fizisku personu darījumiem skaidrā naudā, ja summa pārsniedz 7200 eiro. Aizdevuma saņemšana/izsniegšana arī ir darījums, un nav atļauts veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 eiro (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Ierobežojums veikt skaidrā naudā darījumus, kuru summa pārsniedz 7200 eiro, piemērojams neatkarīgi no tā, kas ir darījumu partneris – juridiskā vai fiziskā persona.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” pārejas noteikumu 181. punkts paredz, ka skaidras naudas darījumiem, kas noslēgti pirms 2017. gada 1. janvāra un kuru pilnīga vai daļēja izpilde paredzēta pēc 2017. gada 1. janvāra, norēķinu kārtība maināma uz bezskaidras naudas maksājumu līdz 2018. gada 1. janvārim.

Lai noteiktu, vai noticis viens darījums vairākās operācijās, vai arī līdzīga rakstura darījumi ir atsevišķi darījumi, būtu vērtējami konkrētā līguma nosacījumi.

Respektējot likumā iekļautās jaunās normas mērķi, LV portāls Jums iesaka Valsts ieņēmumu dienestā noskaidrot, kā vērtējama konkrētā darījuma operācija likumā noteikto ierobežojumu kontekstā. Izmantojiet VID saziņas iespējas.

Vēl jāpiebilst – kopš 2013. gada visiem uzņēmumiem un fiziskajām personām – saimnieciskās darbības veicējiem – jādeklarē skaidrā naudā veiktie darījumi ar fiziskām personām, kas neveic saimniecisko darbību, ja viena darījuma summa vienā operācijā ar katru darījuma partneri pārsniedz 3000 eiro. Darījumi jādeklarē līdz sekojošā gada 1. februārim.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas