E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11721
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
2
2

Par atvieglojumiem personām ar onkoloģisku saslimšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2017
Marina

Labdien! Manam vectēvam ir 80 gadi, pensionārs. Viņam noteica plaušu vēzi. Sakiet, lūdzu, kā valsts atbalsta tādus slimniekus? Vai ir jēga noformēt invaliditāti, ja viņam ir pensija aptuveni 250 eiro? Vai būs atvieglojumi par slimnīcu samaksām? Ģimenes ārsts neko nestāsta, pat pretsāpju zāles nevarēja izrakstīt bez mūsu prasības. Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Onkoloģijas pacients var saņemt valsts apmaksātus ģimenes ārsta prakses pakalpojumus, konsultācijas pie speciālista, izmeklējumus, ārstēšanos ambulatori, dienas stacionārā vai stacionārā, paliatīvo aprūpi, medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus (veicot pacienta līdzmaksājumu). Taču jāuzsver, ka šos ārstniecības pakalpojumus var saņemt tikai ar nosacījumu, ka to ir nozīmējis ārsts, kurš arī izlemj, kas konkrēti šim pacientam nepieciešams.

Otrs nosacījums – šie pakalpojumi jāsaņem iestādē, kura sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Onkoloģijas pacientiem ir samazināta pacienta iemaksa par ārstēšanos stacionārā – 7,11 eiro dienā (pārējiem pacientiem – 10 eiro). Onkoloģijas pacients var vērsties pie onkologa, onkologa ķīmijterapeita bez ģimenes ārsta nosūtījuma.

Iedzīvotāju grupas, kuras pilnībā ir atbrīvotas no pacientu iemaksas, uzskaitītas Ministru kabineta noteikumu Nr. 1529 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” 23. punktā. To vidū nav personas ar onkoloģiskām saslimšanām, bet ir personas ar I grupas invaliditāti.

Par iespēju noteikt invaliditāti, kas paredz papildu sociālo atbalstu un virkni atvieglojumu, saņemot dažādus pakalpojumus, jāvaicā savam ģimenes vai ārstējošam ārstam. Kritēriji invaliditātes noteikšanai noteikti MK noteikumos Nr. 805 „Noteikumi par prognozējamās invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību”.

Informācija par dažādiem atvieglojumiem personām, kurām ir noteikta invaliditāte, apkopota Labklājības ministrijas mājaslapas sadaļā Atvieglojumi personām ar invaliditāti.

Papildu informāciju par veselības aprūpes pakalpojumiem konkrētā situācijā var gūt, zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darbdienās no plkst. 8.30 līdz 17.00).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas