E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11712
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašvaldība palīdz bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc pilngadības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2017
Valentīna

Labdien! Lūdzu palīdzēt pareizi atrisināt situāciju:  1) 2004. gadā LR Daugavpils tiesa nosprieda: izbeigt mātei un tēvam aizgādības tiesības uz bērnu ; 2) vecāmāte tika iecelta par bērna aizbildni; 3) bērns deklarēts kā ģimenes loceklis trīsistabu dzīvoklī, kura īrniece ir vecāmāte (aizbildnis) un kurā kā ģimenes loceklis pierakstīts arī bērna tēvs. Mans jautājums: Vai pašvaldībai ir tiesības bērnam sniegt palīdzību atbilstoši likumam „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”?

A
atbild:
13. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saeima 30. martā pieņēma likuma „Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” grozījumus, kas stāsies spēkā 26. aprīlī.

Attiecībā uz palīdzību bez vecāku gādības palikušiem bērniem likuma normas nav būtiski mainītas, taču ir vairāki precizējumi un korekcijas, tostarp ir noteikts, ka bērns bārenis vai bez vecāku gādības palicis bērns, kurš ir uzņemts rindā uz pašvaldības dzīvokli, saglabā tiesības palikt rindā arī tad, ja viņam ir piešķirts 25.2 pantā paredzētais dzīvokļa pabalsts. 

Likums joprojām noteic, ka tiesības uz nodrošinājumu ar pašvaldības dzīvojamo telpu bez vecāku gādības palicis bērns iegūst, sasniedzot pilngadību, un saglabā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai. Bez vecāku gādības palikušu bērnu ar dzīvojamo telpu pašvaldība nodrošina, pamatojoties uz bērna iesniegumu.

Par to, ka bērniem bāreņiem vai bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības, pēc pilngadības sasniegšanas būs nepieciešama palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, attiecīgā bērnu aprūpes iestāde, bāriņtiesa, ja bērns atrodas audžuģimenē, vai aizbildnis paziņo pašvaldības sociālajam dienestam. Šis paziņojums nosūtāms ne vēlāk kā sešus mēnešus pirms tam, kad beidzas bērna ārpusģimenes aprūpe.

Tas, ka bērns turpina dzīvot pie aizbildņa arī pēc pilngadības, nenozīmē, ka viņam liedzama likumā paredzētā palīdzība. Likuma 14. pantā (Personas, kuras ar dzīvojamo telpu nodrošināmas pirmām kārtām) ir teikts, ka šāda palīdzība sniedzama bez vecāku gādības palikušiem bērniem – pēc tam, kad bērns sasniedzis pilngadību un beigusies viņa ārpusģimenes aprūpe.

Tātad pašvaldībai ir jāsniedz palīdzība bērnam līdz 24 gadu vecumam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 87 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas