E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11710
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Bērnudārzu nodrošina pašvaldība, kurā deklarēta bērna dzīvesvieta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2017
Armands

Labdien! Man ir trīs bērni, divi apmeklē bērnudārzu dzimtajā pilsētā, kur dzīvojam, bet lielākais bērns iet laukos skolā. Vai šādā situācijā pienākas valsts apmaksāts bērnudārzs mazākajiem bērniem?

A
atbild:
05. aprīlī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Jautājumā norādītā informācija nav pietiekama, lai sniegtu konkrētu atbildi, jo šajā gadījumā svarīgi, kurā pašvaldībā ir deklarēta bērna un vecāku dzīvesvieta un kāds ir tās pieņemtais regulējums (pašvaldības saistošie noteikumi). Tāpēc sniedzam vispārīgu informāciju par pašvaldības, kurā deklarēta bērna dzīvesvieta, pienākumu nodrošināt pirmsskolas izglītību.

Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā ir noteikts pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību. Ja bērns apmeklē bērnudārzu, kas atrodas citas pašvaldības padotībā, tās pašvaldības, kuras administratīvajā teritorijā ir deklarēta konkrētā bērna dzīvesvieta, pienākums ir atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 418 “Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem” slēgt līgumu par piedalīšanos citas pašvaldības padotībā esošas izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanā.

Savukārt, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā (nav brīvu vietu) un tāpēc pakalpojums tiek saņemts privātā pirmsskolas izglītības iestādē, Izglītības likuma 17. panta 2.daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes (bērnudārza) izmaksas. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs (pašvaldība tās katru gadu aprēķina un apstiprina ar domes lēmumu vai saistošajiem noteikumiem).

Likums neparedz obligātu pašvaldības pienākumu nodrošināt vietu bērnudārzā bērnam, pamatojoties uz faktu, ka pirmsskolas izglītību pašvaldības izglītības iestādē jau apgūst kāds no vecākajiem brāļiem vai māsām. Kā redzams, pašvaldības pienākums nodrošināt pirmsskolas izglītību izriet no bērna deklarētās dzīvesvietas. Taču, organizējot bērnu uzņemšanu pirmsskolas izglītības iestādē, pašvaldība var saistošajos noteikumos paredzēt, ka prioritāri tiek uzņemti tie pirmsskolas vecumu sasniegušie bērni, kuriem bērnudārzu jau apmeklē brālis vai māsa. Precīzāku informāciju par pirmsskolas izglītības iespējām Jūsu dzīvesvietā sniegs konkrētā pašvaldība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas