E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11700
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

B lapa – līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2017
Ināra

Labdien! Vai darbnespējas lapu B par slima bērna invalīda kopšanu, kuram VDEĀK devusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību, izsniedz līdz bērna 14 gadu vecumam vai ilgāk? Vai 14 gadi –  tas ir ieskaitot? Paldies!

A
atbild:
06. aprīlī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 152

Viena no situācijām, kad izsniedz B lapu, ir līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai. Darbnespējas lapu izsniedz personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona slimā bērna kopšanas dēļ nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus.

Ja ārstniecības iestādē ārstējas bērni vecumā līdz trim gadiem, kā arī smagi slimi bērni līdz 14 gadu vecumam, kuriem pēc ārsta atzinuma nepieciešama kopšana, un personai, kura audzina bērnu, ir iespēja atrasties minētajā iestādē kopā ar bērnu, tad darbnespējas lapu izsniedz par laikposmu, kurā minētās personas atrašanās ārstniecības iestādē ir nepieciešama.

Tātad darbnespējas lapas termiņš nav ierobežots – ārsts vajadzības gadījumā drīkst vecākam izrakstīt darbnespējas lapu arī ilgāk par 21 dienu.

Noteikumos citu nosacījumu darbnespējas lapu izsniegšanai slima bērna kopšanai nav.

Savukārt sociālās apdrošināšanas maksājumu nosacījumi paredz konkrētu slimības pabalsta izmaksas laiku.

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. panta (Slimības pabalsta izmaksa) otrā daļa nosaka, ka slimības pabalstu piešķir un izmaksā līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai. Par laiku līdz darbnespējas 14. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts mājās, par laiku līdz darba nespējas 21. dienai pabalstu izmaksā, ja bērns kopts arī stacionārā.

Pabalstu piešķir un izmaksā līdz 14 gadus veca slima bērna kopšanai, nevis ieskaitot. Tas nozīmē – ja darba nespējas periodā, par kuru izsniegta darbnespējas lapa B saistībā ar slima bērna kopšanu, bērnam pirmajā saslimšanas dienā jau ir 14 gadi, tad slimības pabalsts netiek maksāts.

Valsts sociālo pabalstu likumā ir noteiktas tiesības saņemt bērna invalīda kopšanas pabalstu. To piešķir vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, kurš kopj bērnu invalīdu, kuram Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību. Bērna invalīda kopšanas pabalsts ir 213,43 eiro mēnesī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas