E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11697
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atteikšanos no pagrabtelpām regulē likums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. aprīlī, 2017
Raitis

Nopirku dzīvokli padomju laika ēkā, kurai piesaistīta pagraba telpa šajā pašā mājā. Iepriekšējais saimnieks par to neko nezināja. Pie RNP noskaidrojot pārvaldnieka numuru, sazinājos ar viņu. Man paskaidroja, ka pagraba telpa tiešām ir katram dzīvoklim piesaistīta, bet lielākā daļa mājas iemītnieku esot atteikušies no pagraba, un ka man jāsazinās ar mājas apkopēju, lai dabūtu atslēgu. Savukārt apkopēja man atsakās dot pagraba atslēgas, apgalvojot, ka visi mājas iemītnieki esot atteikušies no pagraba un arī man nepienākas. Vai man tiešām nepienākas?

A
atbild:
11. aprīlī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļu īpašnieki patiešām var atteikties no pagraba lietošanas, taču tam jānotiek Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktā kārtībā.

  1. Pagrabtelpas ietilpst daudzdzīvokļu mājas kopīpašumā esošajā daļā (likuma 4. pants), un par tās pārgrozīšanu (palielināšanu, samazināšanu) vai lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā ir tiesīga lemt tikai dzīvokļu īpašnieku kopība (16. pants). Piemēram, no pagrabtelpām kā kopīpašuma daļas var atteikties, ja “par” nobalsojuši visi dzīvokļu īpašnieki, bet, lai mainītu lietošanas kārtību, „par” jānobalso dzīvokļu īpašniekiem, kuri pārstāv vismaz divas trešdaļas no visiem dzīvokļu īpašumiem.
  2. Dzīvokļu īpašnieki iepriekš minētos lēmumus pieņem vai nu kopsapulcē, vai aptaujas veidā (18. pants), un pie pārvaldnieka ir jābūt protokolam par šāda lēmuma pieņemšanu.
  3. Ja pārvaldniekam nav dokumenta par dzīvokļu īpašnieku lēmuma pieņemšanu un atteikšanās no pagraba lietošanas notikusi vien sarunu ceļā ar pārvaldnieku, tas nav likumīgi, un Jums ir tiesības izmantot pagrabtelpu.
    Labs saturs
    2
    Pievienot komentāru
    Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
    Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
    vai
    UZDOT JAUTĀJUMU
    Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
    Iepazīsti e-konsultācijas