E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11681
Lasīšanai: 3 minūtes

Testeru izplatīšanas regulējuma nav

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. martā, 2017
Katrīna

Labdien! Mani interesē, vai Latvijas Republikā darbojas kādi likumi vai Eiropas Savienības regulas, kas aizliedz vai ierobežo parfimērijas un kosmētikas testeru tirgošanu un līdz ar to iegādāšanos. Paldies!

A
atbild:
28. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Normatīvie akti vispirmāmkārtām patērētāju interesēs nosaka aizsardzību pret iespējamo veselības kaitējumu. Informāciju patērētājiem par drošuma prasībām kosmētikas līdzekļiem varat izlasīt Veselības inspekcijas (VI) mājaslapā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.354 „Kosmētikas līdzekļu būtisko prasību nodrošināšanas kārtība” nosaka: Juridiskā vai fiziskā persona, kas laiž tirgū vai dara pieejamus tirgū kosmētikas līdzekļus, ievēro Eiropas Parlamenta un Padomes 2009.gada 30.novembra regulu (EK) Nr. 1223/2009 par kosmētikas līdzekļiem.

Veselības inspekcijas mājaslapā ir atrodams arī Eiropas Savienības normatīvo dokumentu apkopojums.

Tā kā interneta pārdotavās testeru piedāvājums ir ļoti bagātīgs, tad kā patērētājam jebkuram cilvēkam būtu svarīgs jautājums – kā šie preču paraugi, smaržas un kosmētikas līdzekļi neoriģinālajos iesaiņojumos ir iegūti.

No Jūsu jautājuma nav saprotams, kas Jūs vairāk interesē – pārdošana vai pirkšana. Vai varbūt abi varianti – nopirkt vairumā, lai pārdotu tālāk.

Ja vēlaties pirkt lētāku kosmētikas līdzekli vai smaržas, kas iesaiņotas vienkāršākā kārbiņā, un acīmredzot tāpēc ir lētākas, neviens to nevar liegt. Cilvēka paša atbildība ir uzticēties, ka saturs ir oriģināls.

Savukārt, ja gribat pārdot, turklāt vairumā, tad būtu vēlams atbildēt uz jautājumu – kā varu pierādīt šo preču izcelsmi? Regulāra pārdošana ir saimnieciskā darbība ar pienākumu to reģistrēt un maksāt nodokļus no ienākumiem.

Vēl jāpiebilst, ka Eiropā kosmētikas preču zīmju īpašnieki ir rosinājuši tiesvedības saistībā ar jautājumiem par smaržu un kosmētikas testeru, tātad paraugu, kas izmantojami produktu demonstrēšanai patērētājiem, izplatīšanu tirgū. Tas ir plašs jautājums, ko LV portāls nav analizējis, un e-konsultācijas formātā to arī nevar izdarīt.

Publikāciju par citu personu rīcības tiesiskumu saistībā ar preču zīmēm, ar preču zīmēm marķētu preču tālākpārdošanas gadījumiem un Eiropas Savienības Tiesas (EST) secinājumiem un atziņām varat izlasīt žurnālā „Jurista Vārds” (Bukaldere I. Pelēkā tirgus jeb paralēlā importa darījumi: vai un kā preču zīmes īpašnieks var aizstāvēt savas intereses. Jurista Vārds, 04.03.2014., Nr. 9 (811)).

EST, piemēram, ir vērtējusi arī preču zīmes funkcijas un secinājusi, ka preču zīmes pamatfunkcija ir ne vien garantēt patērētājiem preces vai pakalpojuma izcelsmi, bet arī garantēt šīs preces vai šī pakalpojuma kvalitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas