E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11666
Lasīšanai: 3 minūtes
7
56
7
56

Žoga būvniecība ir jāsaskaņo ar kaimiņiem un pašvaldības būvvaldi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. martā, 2017
Anete Pitkeviča

Vai kaimiņš drīkst būvēt sētu pa robežu bez manas atļaujas un vēlāk caur tiesu piedzīt no manis izmaksas par sētas būvniecību, pamatojoties uz Civillikuma 1092. pantu par robežu sētām? Dzīvojam savrupmāju apbūves teritorijā. Nevēlos sētu, jo tā ietu caur mežu (zemesgabali robežojas mežā, kas jau ir dabiskā robeža). Turklāt, pēc 1092. panta, šī robeža man nav ne labā, ne kreisā, bet gan aizmugurējā (iet paralēli ceļam).

A
atbild:
27. martā, 2017
Una Medne
juriste

Žogs ir neklasificēta būve, kuras uzstādīšanai nav vajadzīga būvatļauja, bet būvvaldē jāiesniedz paskaidrojuma raksts vai apliecinājuma karte par projektu. Šāda kārtība ir noteikta  MK noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 70. punktā. Kādam tieši ir jābūt žogam, cik augsts tas drīkst būt, parasti ir noteikts vietējās pašvaldības saistošajos noteikumos par teritorijas apbūvi.

Lai kaimiņš saņemtu nepieciešamās atļaujas žoga būvniecībai, viņam ir nepieciešams saskaņojums ar citiem kaimiņiem, turklāt sētas jeb žoga uzstādīšanai jāsaņem pašvaldības atļauja. Ja kaimiņi žoga būvniecībai  nepiekrīt, pašvaldība atļauju būvēt žogu nedos.

Ja kaimiņš žogu jau ir uzstādījis bez saskaņojuma ar Jums, tad Jums  ir jāraksta iesniegums pašvaldībai (būvvaldei) ar lūgumu neatļaut ierīkot žogu, norādot savu pamatojumu, kādēļ iebilstat pret žoga būvniecību. Iesniegumā norādītajiem argumentiem ir jābūt pamatotiem, nevis impulsīviem.

Ja žogs tiks uzstādīts bez atļaujas, tā būs nelikumīga būvniecība ar visām no tā izrietošajām sekām, tas nozīmē, ka, konstatējot neatļautu žoga būvniecību,  pie noteiktiem kritērijiem (piemēram, Jūs vairs nevarat piekļūt savam īpašumam vai nav ievērotas lieguma zonas) kaimiņam var uzlikt par pienākumu žogu demontēt.

Civillikums ir vispārējais likums, un atsauce uz noteikto pantu ir vispārēja. Uz žoga būvniecību ir  attiecināmi speciālie normatīvi, kas minēti iepriekš. Ja kaimiņš, būvējot žogu, neievēro to prasības, tad viņam nav tiesību no Jums pieprasīt vai piedzīt izdevumus, kas saistīti ar žoga būvniecību un uzturēšanu.

Labs saturs
56
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas