E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11662
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Īres maksa ir ienākums, kas apliekams ar IIN

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2017
Vilnis Liepiņš

Par dzīvokļa izīrēšanu man ir dzīvokļa hipotekārais kredīts. Plānoju šo dzīvokli izīrēt par kredīta ikmēneša maksājuma apmēru (t.i., tik, cik katru mēnesi maksāju par kredītu, tik arī prasīt īrniekam). Vai šajā gadījumā man arī ir jāmaksā VID nodokļi, ja es negūstu praktiski nekādu peļņu?

A
atbild:
27. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta 1.1daļu par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Saimnieciskā darbība ietver arī nekustamā īpašuma apsaimniekošanu.

Saimnieciskā darbība ir arī dzīvokļa izīrēšana. Izīrējot īpašumu, Jūs gūstat ienākumus, kas ir apliekami ar nodokli.

Saskaņā ar likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 28. panta 6. punktā noteikto fiziskās personas pienākums pirms saimnieciskās darbības sākšanas ir reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējam, norādot saimnieciskās darbības jomu, kurā maksātājs veiks saimniecisko darbību. 

Ja, gūstot ienākumu no izīrēšanas, nerodas saimnieciskas darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad fiziskajai personai ir tiesības izvēlēties nodokļa maksāšanas režīmu, nereģistrējoties kā saimnieciskās darbības veicējam. Šajā gadījumā nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas informēt par to VID, pielikumā pievienojot arī īres līguma kopiju. Uz šo līgumu pamata VID reģistrē nodokļu maksātājam saimnieciskās darbības ienākuma noteikšanu atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11. panta divpadsmitajai daļai.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemērojot 10% likmi, tiek maksāts no gūtajiem ieņēmumiem, t.i., no iekasētās īres maksas. Nodokļa maksātājs – ienākumu saņēmējs – nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu.

Savukārt nodokļu maksātājs, kurš reģistrējies kā saimnieciskās darbības veicējs, IIN maksā 23% apmērā no saimnieciskās darbības ienākuma un, nosakot saimnieciskās darbības ienākumu, ir tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus – tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus – remonta izdevumus, nekustamā īpašuma nodokli, pamatlīdzekļu nolietojumu un citus ar saimniecisko darbību saistītus izdevumus.

Nosakot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu no saimnieciskās darbības, tiek atskaitīti izdevumi, kas saistīti ar taksācijas gada ienākuma gūšanu no saimnieciskās darbības un kas noteikti likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 11. panta trešajā daļā. Tajā  ir minēta procentu maksa par banku kredīta vai līzinga pakalpojumu izmantošanu, izņemot soda naudas maksājumus (tātad – ne jau viss kredīts).

Fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību, ir tiesīga ietvert ar saimnieciskās darbības ienākuma gūšanu saistītajās izmaksās izdevumus, ja tie pēc ekonomiskā satura un būtības ir saistīti ar minētās personas saimniecisko darbību un ir nepieciešami tās nodrošināšanai.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 55 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas