E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1165
Lasīšanai: 3 minūtes

Grūtnieces atbrīvošana no darba

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2012
Irēna Kuprijanova

Es strādāju likvidējamā uzņēmuma. Esmu stāvoklī, par ko laicīgi bija pabrīdināts darba devējs. No 02.08.2012 jau varu iet dekrēta atvaļinājumā. Vai darba devējam ir tiesības mani atlaist pirms dekrēta vai dekrēta atvaļinājuma laikā?

A
atbild:
30. maijā, 2012
Valsts darba inspekcija
Edgars Timpa, Darba tiesību nodaļas juriskonsults

Saskaņā ar Darba likuma 109.panta pirmās daļas nosacījumiem: „Darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, – visā barošanas laikā, izņemot gadījumus, kas noteikti šā likuma 101.panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5. un 10.punktā.”

Darba likuma 101.panta pirmās daļas 10.punkts nosaka, ka: „Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā gadījumā, kad tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.”

Tas nozīmē, ka darba devēja uzteikums uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 10.punkta pamata tiesiski ir pieļaujams tikai tādā gadījumā, ja tiek likvidēta visa juridiskā persona, nevis uzņēmums Darba likuma 5.panta izpratnē.

Tātad pēc likvidācijas procesa uzsākšanas darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu darbiniekam (grūtniecei), pamatojoties uz Darba likuma 101.panta pirmās daļas 10.punktu. Bet vienlaikus atbilstoši Darba likuma 112.panta prasībām darba devējam rodas arī pienākums izmaksāt šādam darbiniekam atlaišanas pabalstu atkarībā no nodarbināšanas laika.

Turklāt saskaņā ar Darba likuma 103.panta pirmās daļas 3.punktu darba devējam darba līguma uzteikšanas gadījumā ir jāievēro arī darba līguma uzteikuma termiņš – viens mēnesis, protams, ja puses nav vienojušās par darba tiesisko attiecību izbeigšanu pirms darba devēja uzteikuma termiņa, piemēram, vienojās saskaņā ar Darba likuma 103.panta ceturto daļu par īsāku uzteikuma termiņu – viena nedēļa jeb 7 dienas.

Vienlaikus jānorāda, ka Latvijas Republikas teritorijā darba devēja – juridiskās personas vai personālsabiedrības – likvidācijas procesa norises kārtību regulē Komerclikuma tiesību normas. Saskaņā ar Komerclikuma 8.panta piektās daļas 5.punkta nosacījumiem komercreģistrā ierakstāmas ziņas par komersanta (ārvalsts komersanta) darbības izbeigšanu un likvidāciju, kā arī par likvidatora iecelšanu.

Piemēram, ziņas par juridiskās personas vai personālsabiedrības likvidācijas procesa uzsākšanu var pārbaudīt, aplūkojot ierakstus komercreģistrā. Lai to izdarītu, interneta adresē meklētāja logā „Tekstā” jāieraksta attiecīgā darba devēja nosaukums vai reģistrācijas numurs (LR oficiālā laikraksta „Latvieša Vēstneša” portāls).
Papildu informāciju varat atrast šajos normatīvajos aktos un LV portāla skaidrojumos:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas