E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11649
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika
1
1

Tabakas un alkohola ierobežojuma uzlīmes tirgotājiem nereglamentē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2017
Annija

Vēlējos saprast, pie kā man griezties, lai noskaidrotu, kādām ir jābūt uzlīmēm veikalos pie kasēm, kas norāda, ka aizliegts pārdot alkoholu un tabakas izstrādājumus personām, kas jaunākas par 18 gadiem, kā arī par nepieciešamību uzrādīt personu apliecinošus dokumentus līdz 25 gadu vecumam. Kādam tekstam ir jāparādās šajās uzlīmēs pie veikalu kasēm? Vai ir kāds konkrēts izmērs, krāsas, kas jāietver? Kur es varētu noskaidrot šo informāciju?

A
atbild:
31. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Normatīvajos aktos nav noteikta Jūsu minēto uzrakstu forma, bet saturs izriet no likumu prasībām (Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums, Alkoholisko dzērienu aprites likums).

Tabakas aprites likuma 10. panta septītajā daļā paredzēts, ka Ministru kabinetam jānosaka kārtība, kādā izvietojami informatīvi uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt, kā arī uzrakstu un simbolu paraugi.

Veselības ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Kārtība, kādā izvietojami informatīvie uzraksti vai simboli par smēķēšanas aizliegumu vai atļauju smēķēt, kā arī uzrakstu un simbolu paraugi". Projekts izsludināts valsts sekretāru sanāksmē 16. februārī.

Alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības prasības uzskaitītas Alkoholisko dzērienu aprites likuma 6. pantā.

Likumi aizliedz tabakas izstrādājumus un alkoholiskos dzērienus pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties. Lai pārliecinātos par personas vecumu, mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu mazumtirgotājam visos gadījumos neatkarīgi no tā, vai mazumtirgotājs to ir pieprasījis.

Mazumtirgotājam pirms darba pienākumu izpildes sākšanas darbinieki jāinstruē

par šiem noteikumiem.

Likumu būtība ir ierobežot alkoholisko dzērienu lietošanu un smēķēšanu, jo īpaši jauniešu un bērnu vidū. Tirgotājam atbildība ir noteikta neatkarīgi no konkrētā uzraksta teksta.

Internetā ir atrodamas ziņas par uzņēmumiem, kas izgatavo uzlīmes, tostarp, piemēram, ar tekstu “Alkoholu un cigaretes aizliegts pārdot personām līdz 18 gadiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas