E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11646
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Jāvērtē, vai vadītāja uzdotais klasificējams kā papildu darbs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. martā, 2017
Vita

Patraucēšu ar vienu jautājumu, lūdzot Valsts kancelejas komentāru:
Vai darba devējs (valsts pārvalde) var darbiniekam uzdot pildīt pienākumu, kas nav atrunāts amata aprakstā un kas nav saistīts ar darba specifiku? Amata aprakstā ir viens punkts – pildīt citus darba uzdevumus saskaņā ar vadītāja un projekta vadības personāla norādījumiem. Cik noprotu, tad jebkuru papildu darbu var uzdot pildīt, pamatojoties uz rīkojumu, nevis elektronisku e-pasta vēstuli ar informāciju, ka man ir jādara papildu darbs. Tas ir atrunāts Kvalitātes vadības sistēmas rokasgrāmatā – šis darba pienākums jāpilda iestādes vadītājam vai vietniekam, piesaistot citus speciālistus, ja tas ir nepieciešams.

A
atbild:
11. aprīlī, 2017
Valsts kanceleja
Evija Burbecka, Valsts pārvaldes cilvēkresursu nodaļas konsultante

No Jūsu sniegtās informācijas izriet, ka esat nodarbinātības attiecībās, pamatojoties uz darba līgumu. Līdz ar to, izvērtējot uzdoto darba pienākumu pamatojumu, jāņem vērā iestādes iekšējie normatīvie akti (Valsts pārvaldes iekārtas likuma 17. panta otrās daļas 3. punkts, 73. panta pirmās daļas 1. un 4. punkts), Jūsu darba līgums un amata apraksts. No minētajiem trīs dokumentiem var izrietēt gan papildu darba uzdošanas pamatojums, gan procesuālie aspekti – kā personai tiek dots rīkojums veikt kādu darba uzdevumu. Tā kā minētie dokumenti nav pieejami, nav iespējams izvērtēt, kādā formā vadītājs dod norādījumus/rīkojumus. Jāņem vērā arī tas, ka normatīvais regulējums atšķiras atkarībā no nodarbinātības formas – vai persona atrodas valsts civildienestā, vai arī ir nodarbināta, pamatojoties uz darba līgumu.

Viennozīmīgi atbildēt uz Jūsu uzdoto jautājumu nevar arī tādēļ, ka nav papildu informācijas par dotā uzdevuma būtību, raksturu, sarežģītību un tā sasaisti ar Jūsu amata aprakstu.

Vienlaikus jāņem vērā, ka Jūsu amata aprakstā ir noteikts “pildīt citus darba uzdevumus saskaņā ar vadītāja un projekta vadības personāla norādījumiem”. Tādēļ ir svarīgi izvērtēt dotā uzdevuma būtību un to, vai Jūs esat kvalificēta dotā darba uzdevuma veikšanai. Jāņem vērā, ka amata aprakstā nav iespējams uzskaitīt pilnīgi visus darba uzdevumus, ar kuriem darbinieks ikdienas darbā var saskarties, līdz ar to, ja šis uzdevums ir tāds, kura izpildei Jums ir atbilstoša kvalifikācija un zināšanas, tas var ietilpt arī Jūsu amata pienākumos un tādējādi tas var arī nebūt uzskatāms par papildu darbu. Savukārt, ja šis uzdevums neatbilst Jūsu profesionālajai kvalifikācijai, zināšanām un pilnībā nav saistīts ar tipiskajiem uzdevumiem, ar kuriem Jūs saskaraties ikdienā vai kas ir paredzēti darba līgumā/amata aprakstā, tas var būt arī papildu darbs, par kuru pienākas arī atbilstoša atlīdzība, līdz ar to ir īpaši svarīgi izvērtēt konkrētā uzdevuma raksturu un būtību.

Attiecībā uz vadītāja rīkojumiem norādām, ka vadītājs var izdot rīkojumu, vai nu darba līguma ietvaros precizējot darbinieka darba pienākumus (Darba likuma 56. panta pirmā, trešā daļa), vai uzdodot pildīt papildu darbu, kas nav paredzēts darba līgumā/amata aprakstā. Līdz ar to, lai atbildētu uz Jūsu jautājumu, sākotnēji nepieciešams izvērtēt, vai šis uzdotais uzdevums ir patiešām uzskatāms par papildu darbu normatīvo aktu izpratnē. Ir nozīme arī apstāklim, vai šim uzdevumam ir tikai gadījuma raksturs, kā arī nepieciešams noskaidrot, ko paredz iestādes iekšējie normatīvie akti, darba līgums un amata apraksts.

Jums var ieteikt vērsties pie dotā uzdevuma devēja un precizēt, vai konkrētais uzdevums ir uzskatāms par papildu darbu, vai arī uzdevums ir uzskatāms par saistītu ar Jūsu amata pienākumiem un tādējādi nav uzskatāms par papildu darbu.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas