E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11642
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja bērna tēvs dzimšanas apliecībā nav ierakstīts, nevar prasīt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2017
Ilze

Labdien! Manā aizbildniecībā ir 9 gadus veca meitene. Līdz šim esmu saņēmusi ģimenes valsts pabalstu un uzturlīdzekļus no UGF (no mātes puses), taču tēva viņai nav, dzimšanas apliecībā svītriņa. Vai man pienākas gan uzturlīdzekļi no mātes, gan pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu no tēva puses, vai arī tomēr šis pabalsts nepienākas, jo saņemu jau uzturlīdzekļus no mātes puses? Paldies!

A
atbild:
27. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālo pabalstu likumā ir paredzēts pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu. Likuma 9. pants (Pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu) nosaka:

(1) Pabalstu par bērna uzturēšanu piešķir personai, kura likumā noteiktajā kārtībā iecelta par aizbildni. Pabalstu piešķir par katru aizbildnībā esošo bērnu.

(2) Personai ir tiesības saņemt šo pabalstu no dienas, kad tā iecelta par aizbildni.

(3) Ja aizbildnība tiek atcelta, šā pabalsta izmaksu izbeidz ar aizbildnības atcelšanas dienu.

(4) Pabalstu nepiešķir, ja aizbildnības nodibināšanas iemesls atbilstoši bāriņtiesas lēmumam ir vecāku darba apstākļi, kuru dēļ viņi nevar bērnu aprūpēt.

Tātad – pabalstu piešķir par katru bērnu, nevis vienam bērnam par katru no vecākiem.

Ja par bērnu ir piešķirti uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantijas fonda, tad pabalsts par bērna uzturēšanu tiek samazināts par uzturlīdzekļu pabalsta apmēru.

Ar 2017. gada 1. janvāri pabalsta apmērs mēnesī ir vienāds ar minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kāds noteikts katram bērnam:

  • no bērna dzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no minimālās mēneša darba algas (95 eiro);
  • no bērna 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no minimālās mēneša darba algas (114 eiro).

(Aizbildnim, kuram pabalsts piešķirts līdz 2016. gada 31. decembrim un tā izmaksa nepārtraukti turpinās pēc 2017. gada 1. janvāra, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra no 2017. gada 1. janvāra pārrēķina pabalsta apmēru un starpību izmaksās līdz 2017. gada 1. jūlijam.)

Aizbildnis var prasīt uzturlīdzekļus otram no vecākiem – tēvam. Taču tad ir jābūt likumīgam pamatam, kas apstiprina, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Šāds pamats ir ieraksts bērna dzimšanas apliecībā. Ja bērna tēvs nav norādīts, no viņa piedzīt uzturlīdzekļus nav iespējams.

Ja kādu iemeslu dēļ tēva vārds bērna dzimšanas apliecībā nav norādīts, ir nepieciešams noteikt paternitāti. To var izdarīt brīvprātīgi, abiem bērna vecākiem iesniedzot kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā. Bērna tēvam ir tiesības brīvprātīgi atzīt paternitāti savam bērnam jebkurā laikā.

Ja bērna tēvs to darīt nevēlas, tad paternitāti var noteikt tiesas ceļā. Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas