E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1163
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Kredīta ņēmējs var paskaidrot, kas palīdz maksāt

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2012
Sarmīte Ozoliņa

Labdien! Mūsu ģimenei ir uzcelta dvīņu māja, kurā dzīvo visi radinieki, bet kredīta ņēmējs ir dēls. Kredīts ir uz visu īpašumu, kas pārsniedz 240000 eiro. Vecāki, māsas ģimene ir galvotāji, līdzīpašnieki, jo visi atmaksā kredītu. Īpašums reģistrēts zemesgrāmatā. Vai šāds īpašums jāreģistrē nulles deklarācijā? Un kam? Vai dēlam, uz kuru skaitās īpašums, vai tēvam, kam pieder zeme, uz kuras pamata tika piešķirts kredīts?

A
atbild:
30. maijā, 2012

Nekustamais īpašums, kas ir reģistrēts zemesgrāmatā, mantiskā stāvokļa deklarācijā nav jāuzrāda. Tādējādi konkrētajā situācijā, ņemot vērā to, ka īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā, tas nav jādeklarē.

Savukārt kredītsaistības gadījumos, kad ģimenes locekļi ir tikai galvotāji, bet kredīta ņēmējs ir dēls, kurš ar ģimenes locekļu palīdzību šīs kredītsaistības kārto, mantiskā stāvokļa deklarācijā ir jāuzrāda dēlam.

 Papildus minētajam, lai būtu pilnīgs priekšstats par dēla mantisko stāvokli, iesakām aizpildīt mantiskā stāvokļa deklarācijas 15.sadaļu, kurā dēls paskaidrotu, ka kredītsaistības tam palīdz kārtot visi ģimenes locekļi.
Papildu informācijai – ar mantiskā stāvokļa deklarāciju saistītie normatīvie akti un LV portāla skaidrojumi:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas