E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11629
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Uzvārda maiņa bērnam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2017
Daniela Razvodova

Ko darīt ar meitas uzvārdu, ja viņas tēvs, kurš viņu adoptēja, atsakās no viņas, un bioloģiskais tēvs ir ar mieru, lai viņai būtu viņa uzvārds?

A
atbild:
27. martā, 2017
Tieslietu ministrija
Lana Ivulāne, Komunikācijas un tehniskā nodrošinājuma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

Civillikuma 171. pantā noteikts, ka adopcija uzskatāma par notikušu, tiklīdz tiesa to apstiprina. Minētā likuma 173. pants noteic, ka adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās. Ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar vecākiem un viņu radiniekiem un ar tām saistītās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem.

Savukārt Civillikuma 175. un 176. pantā noteikts, ka adopciju var atcelt tiesa, ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojušies par adopcijas atcelšanu. Izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja šādas vienošanās nav, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka adopcijas rezultātā starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības. Atceļot adopciju, tā izbeidzas ar dienu, kad stājies spēkā tiesas spriedums par adopcijas atcelšanu.

Ar adopcijas atcelšanu tiek atjaunotas radniecības tiesiskās attiecības adoptētajam un viņa pēcnācējiem ar adoptētā bioloģiskajiem vecākiem un viņu radiniekiem. Ja ar adopcijas nodibināšanu adoptētais ir ieguvis adoptētāja uzvārdu vai citu vārdu vai viņam ir mainīts personas kods, tiesa, ja tas ir adoptējamā interesēs, var saglabāt iegūto uzvārdu, vārdu un personas kodu pēc adopcijas atcelšanas.

Vārda un uzvārda ieraksta maiņu Latvijas Republikā regulē Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums, Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likums, Ministru kabineta noteikumi Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem”.

Civillikuma 151. pants paredz, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Minētais nosacījums attiecināms arī bērna uzvārda maiņas gadījumā.

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā ir piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no likuma 2. panta pirmajā daļā minētajiem iemesliem. Izņēmuma gadījumā vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt arī nepilngadīga persona, kura nav sasniegusi 15 gadu vecumu, ja viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punkts paredz, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja persona maina vārdu, uzvārdu, personas kodu, valstisko piederību, tautības ierakstu vai dzimumu. Savukārt noteikumu VIII. nodaļā "Reģistra ieraksta papildināšana" paredzētie gadījumi (iestājas konkrēti apstākļi), kad tiek veikta dzimšanas reģistra ieraksta papildināšana par vārda un uzvārda maiņu.

Papildinājumus dzimšanas reģistra ierakstā pašvaldības dzimtsarakstu nodaļa Latvijā veic, ja dzimšanas reģistra ieraksts sagatavots pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā Latvijā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

Noteikumu 132. punktā noteikts, ka dzimšanas reģistra ierakstu papildina, pamatojoties uz:

1) tiesas spriedumu;

2) personas iesniegumu un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu;

3) personas iesniegumu bez dzimtsarakstu nodaļas atzinuma;

4) administratīvo aktu.

Pamatojoties uz tiesas spriedumu, dzimšanas reģistra ierakstu papildina, ja:

1) bērnam noteikta paternitāte;

2) konstatēts paternitātes fakts;

3) tiesa apmierinājusi prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums (konstatēts, ka bērns nav cēlies no bērna mātes vīra), vai atzīto paternitāti atzinusi par neesošu;

4) noteikta vai apstrīdēta maternitāte;

5) anulēts ieraksts par bērna vecākiem vai vienu no viņiem;

6) apstiprināta vai atcelta adopcija.

Noteikumi noteic, ka papildinājumu bērna dzimšanas reģistra ierakstā par uzvārda maiņu izdara, pamatojoties uz personas iesniegumu, iesniedzot to jebkurā dzimtsarakstu nodaļā, un dzimtsarakstu nodaļas atzinumu, ja:

1) bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas (noteikumi 134.7. apakšpunkts);

2) bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību (noteikumi 134.8. apakšpunkts);

3) bērna vecāku uzvārdi ir dažādi, vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (noteikumi 134.9. apakšpunkts);

4) svītrotas ziņas par vienu no vecākiem, bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības (noteikumu 134.10. apakšpunkts);

Noteikumu 141. punkts noteic, ka pēc papildinājumu izdarīšanas dzimtsarakstu nodaļa izsniedz jauna satura dzimšanas apliecību.

Ņemot vērā minēto, dzimšanas reģistra ierakstu par bērna uzvārda maiņu var papildināt, ja pastāv kāds no iepriekš minētajiem iemesliem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas