E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11628
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieka uzteikums un maksimāli atstrādājamais laiks – viens mēnesis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2017
Simona Liepa

Sveiki! Vai, uzteicot darbu pēc DL 100. panta, tomēr mēnesis ir jānostrādā?

A
atbild:
24. martā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pēc darbinieka iniciatīvas izteikts uzteikums par darba attiecību izbeigšanu ( Darba likuma 100. pants) paredz maksimāli viena mēneša termiņu, ko darba devējs ir tiesīgs prasīt darbiniekam nostrādāt, lai nodrošinātu darba gaitas nepārtrauktību, kamēr tiek meklēts jauns darbinieks.

Izņēmums ir DL 100. panta piektā daļa - Darbinieks var uzteikt darba līgumu, neievērojot uzteikuma termiņu, gadījumā, ja viņam ir svarīgs iemesls. Kā svarīgu iemeslu likumdevējs atzinis tādu apstākli, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības. Svarīgs iemesls ir uzskatāms par ģenerālklauzulu, kuras saturu veido un piepilda nemitīgi mainīgā sabiedrības vērtību sistēma un kuru konkretizē tiesu prakse. Darba tiesību juristu vidū jēdzienu svarīgs iemesls saista ar ētikas normām un tikumības apsvērumiem, piemēram, darbinieka piedzīvotu seksuālo uzmākšanos darbavietā. Vienlaikus nav daudz spriedumu, kas ļautu secināt par kopējām vadlīnijām un gadījumiem, kuri būtu uzskatāmi par svarīgu iemeslu darbinieka uzteikumam, pamatojoties uz Darba likuma 100. panta piekto daļu.

Parasti situācijās, kad darbinieks uzsaka darba līgumu, puses vienojas par abpusēji pieņemamu termiņu līdz darba attiecību izbeigšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas