E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11603
Lasīšanai: 3 minūtes

Administratīvo sodu piemēro pašvaldības administratīvā komisija

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2017
zane

Labdien! Jautājums par klaiņojošiem dzīvniekiem. Mans suns klaiņoja. Viņu pēc policijas zvana noķēra patversmes darbinieki un nogādāja patversmē. Policija noformēja protokolu par dzīvnieku turēšanas prasību neievērošanu. Tāpat policija teica, ka man būs jāsedz patversmes izdevumi, kas, protams, būs lieli. Sakiet, lūdzu, kas man var uzlikt šo summu maksāt? Policists teica, ka sodu uzliks kaut kāda komisija, kas ir pašvaldības pakļautībā. Vai šo summu piespriedīs komisija, vai arī pašvaldība vērsīsies pret mani tiesā? Kuros likumos tas ir noteikts? Liels paldies, gaidīšu skaidrojumu.

A
atbild:
16. martā, 2017
Una Medne
juriste

Dzīvnieku īpašnieka tiesības un pienākumus jeb labturības principus regulē Dzīvnieku aizsardzības likums un Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai".

Sods par dzīvnieku labturības prasību neievērošanu ir noteikts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk tekstā – LAPK) 106. pantā, kas nosaka, ka par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no septiņiem līdz trīssimt piecdesmit eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez to konfiskācijas.

Par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti viena gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai to dēļ nodarīts fizisks vai materiāls zaudējums, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecpadsmit līdz septiņsimt eiro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Izskatīt administratīvā pārkāpuma lietas un pieņemt lēmumus par LAPK 106. panta pārkāpumiem ir tiesīgas Pašvaldības administratīvās komisijas un Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonas. Tātad Jūsu gadījumā tā būs attiecīgās pašvaldības administratīvā komisija.

Pašvaldības policijas administratīvo pārkāpumu protokolā bija jābūt norādei  par vietu  un laiku, kad Jums jāierodas uz lietas izskatīšanu komisijā, jo šāda veida lietas tiek izskatītas sēdē. Ja šāda informācija protokolā nav norādīta, Jums uz deklarēto dzīvesvietu atsūtīs uzaicinājumu uz lietas izskatīšanu, kā arī Jums tiks lūgts sniegt skaidrojumus par pārkāpumu.

Sekojoši pašvaldības administratīvā komisija, balstoties uz Jūsu sniegtajiem skaidrojumiem, policijas protokolu un patversmes sniegto informāciju, pieņems lēmumu par soda apmēru un tā piemērošanu.

Ja Jūs uzlikto sodu neizpildīsiet vai neapstrīdēsiet, tad administratīvā komisija nodos Jūsu lietu parāda piespiedu piedziņai tiesu izpildītājam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas