E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11599
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai aizdevējs uzskatāms par ieinteresēto personu?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. martā, 2017
Raimonds

Fiziskā persona, kas ir arī mana bērna māte, bet ar kuru neesmu laulībā, man ir aizdevusi 900 EUR. Tā kā nespēju tos atdot, ir tiesas spriedums, ar kuru viņai par labu ir piedzīti šie naudas līdzekļi. Jautājums ir, vai manas fiziskās maksātnespējas pasludināšanas gadījumā viņa ir atzīstama par ieinteresēto personu, vai arī saņems daļu no naudas līdzekļiem atbilstoši kreditora prasījumam?

A
atbild:
10. aprīlī, 2017
Maksātnespējas administrācija
Santa Grunte, Pirmā uzraudzības departamenta juriskonsulte

Maksātnespējas likuma 131. pantā ir noteiktas fiziskās personas maksātnespējas procesā ieinteresētās personas. Atbilstoši minētā likuma 131. panta pirmajai daļai par ieinteresēto personu attiecībā pret parādnieku atzīstamas: 1) parādnieka laulātais; 2) persona, kura sastāv ar parādnieku radniecībā vai svainībā līdz otrajai pakāpei; 3) parādnieka aizbildnis vai aizgādnis; 4) komercsabiedrība, kurā parādniekam pieder izšķiroša ietekme Koncernu likuma izpratnē.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 131.panta otro daļu par ieinteresēto personu attiecībā pret parādnieku atzīstama arī tā persona, kura ir bijusi ieinteresētā persona saskaņā ar šā panta pirmās daļas noteikumiem pēdējo piecu gadu laikā līdz fiziskās personas maksātnespējas procesa lietas ierosināšanai.

Ievērojot minēto, secināms, ka parādnieka bērna māte, kurai par labu ar tiesas spriedumu piedzīts parāds no parādnieka, atbilstoši Maksātnespējas likuma 131. pantā noteiktajam nav atzīstama par ieinteresēto personu fiziskās personas maksātnespējas procesā.

Parādnieka fiziskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas gadījumā konkrētajai personai atbilstoši Maksātnespējas likuma 141. pantā noteiktajam ir tiesības par izveidojušos parādu administratoram iesniegt kreditoru prasījumu šā likuma XIII nodaļā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas