E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11593
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Pārejas periods IIN piemērošanai lauksaimniecības zemes pārdevējam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2017
Silvija Miķelsone

No 2014. gada 1. jūlija līdz 2016. gada 1. jūlijam, ja lauksaimniecības zemi pirka lauksaimnieks, zemes pārdevējam no ienākuma nebija jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Kā ir 2017. gadā? Vēlos pārdot lauksaimniecības zemi, kas nav mans vienīgais īpašums, bet ir zemesgrāmatā kopš 2009. gada. Zemi vēlas pirkt lauksaimniecības uzņēmums. Šī zeme ir kā mantotā zeme pēc Atmodas? Vai būs jāmaksā nodokļi? Cik lieli?

A
atbild:
15. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” Pārejas noteikumu 108. punktā noteikts, ka no 2014. gada 1. jūlija līdz 2018. gada 1. jūlijam nepiemēro likuma 11.7 pantā (Īpaši noteikumi ienākuma noteikšanai no lauksaimniecības uzņēmuma vai lauksaimniecības zemes atsavināšanas) pārdevējam noteiktos kritērijus, lai ienākumu no lauksaimniecībā izmantojamas zemes neapliktu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Šim nosacījumam likumā ar grozījumiem tika atkārtoti pagarināts termiņš – tagad līdz 2018. gada 1. jūlijam.

Kādiem kritērijiem jāatbilst lauksaimniecības zemes pircējam, lai pārdevējam būtu atbrīvojums no nodokļa, ir noteikts 11.7 pantā:

1)      īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā – kā saimnieciskās darbības veicēja;

vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas