E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1159
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Atkritumi

Līgumsodam jābūt saprātīgam un samērīgam

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2012
ilmārs Bušs

Kāda ir maksimālā piemērojamā soda procentu summa par termiņā nenomaksātajiem maksājumiem, konkrētajā gadījumā par atkritumu savākšanu? Vai ir noteikti kādi maksimālie griesti % no nenomaksātās pamatsummas?

A
atbild:
25. maijā, 2012
Lidija Dārziņa
LV portāls

Līguma saturs, arī līgumsoda apmērs ir pušu (pakalpojuma sniedzēja un saņēmēja) vienošanās, un tā lielumu paredz līgumā. Normatīvie akti neierobežo līgumsoda apmēru. Taču Patērētāju tiesību aizsardzības likums par netaisnīgiem uzskata līguma noteikumus, kas uzliek patērētājam, kurš neizpilda līgumsaistības, neproporcionāli lielu līgumsodu. Tātad līgumsodam ir jābūt samērīgam, to parasti ņem vērā arī tiesas, ja lieta (kādi strīdi) nonāk tiktāl.

Līgumsoda definīcija atrodama Civillikuma 1716.pantā: "Līgumsods ir pametums, ko kāda persona uzņemas ciest sakarā ar savu saistību tajā gadījumā, ja viņa šo saistību neizpildītu vai neizpildītu pienācīgi."
Ja līgumā ar pakalpojumu sniedzēju nosacījums par soda naudu nav bijis iekļauts, maksimālie soda procenti ir 6% gadā - to nosaka Civillikuma 1765.pants.

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēju līgumu paraugos visbiežāk atrodams, ka līgumsods ir 0,5% par katru nokavēto dienu no neapmaksātā rēķinu summas.

Papildu informācijai LV portāla skaidrojums:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas