E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11579
Lasīšanai: 2 minūtes

Kāda ir nodokļu starpība, mantojot pēc likuma vai testamenta?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. martā, 2017
Aldis

Labdien! Kāda ir starpība nodokļos un notāra atlīdzībā, mantojot 30 000 EUR vērtu dzīvokli un 20 000 EUR bankas depozītu pēc testamenta un likumiskā kārtā? Man to atstāja sieva, kas dzīvoja iepriekš minētajā dzīvoklī kopā ar nu jau mirušo vīru, kam šis dzīvoklis piederēja.

A
atbild:
03. maijā, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Zvērināta notāra atlīdzības takse tiek aprēķināta saskaņā ar Ministru kabineta 03.09.2013. noteikumiem Nr. 737 “Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, un saskaņā ar minēto noteikumu 39.1. punktu maksa par mantojuma apliecību neatkarīgi no mantošanas pamata (t.i., Jūsu minētajā gadījumā neatkarīgi no tā, vai būs testamentārā vai likumiskā mantošana) ir 31,30 euro no laulātā, bet, ja mantojamās mantas vērtība (neizskaitot parādus) pārsniedz 11 383 euro, papildus noteiktajai taksei – 0,25% no mantojamās mantas vērtības, kas pārsniedz 11 383 euro. Saskaņā ar minētajiem noteikumiem zvērinātam notāram šai atlīdzības taksei vēl jāpieskaita klāt:

  • atlīdzība par ieskatīšanos valsts informācijas sistēmā (piemēram, Iedzīvotāju reģistrā, Nederīgo dokumentu reģistrā, Zemesgrāmatā) un ar to saistītie faktiskie izdevumi;
  • pievienotās vērtības nodoklis;
  • valsts nodeva.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas