E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11563
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesu izpildītājam nav informācijas par parādnieka faktiskajiem ienākumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2017
Līga

Kādam man tuvam cilvēkam tika bloķēts bankas konts saistībā ar uzturlīdzekļu nemaksāšanu un vēl kādu maza apmēra parādu. Tika zaudēts darbs, līdz ar to nekāda naudas summa kontā vairs neienāca. Šis cilvēks iesniedza deklarāciju pārmaksātā IIN atgūšanai, taču šī nauda tika ieskaitīta ZTI kontā. Vai ZTI ir tiesības ieturēt šo naudu, ja cilvēkam nav nekādu citu ienākumu?

A
atbild:
13. martā, 2017

Jā, tiesu izpildītājs tā var ieturēt arī VID aprēķināto IIN pārmaksu. Tā ir naudas līdzekļu piedziņa, kas parādniekam pienākas no trešajām personām. To regulē Civilprocesa likuma 599. panta normas:

  • Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tajā skaitā no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā.
  • Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Jāatgādina, ka tiesu izpildītāja rīcībā nav informācijas par parādnieka ienākumiem un ieturējumus veic banka, pamatojoties uz tiesu izpildītāja rīkojumu. Savukārt, pret ko vērst piedziņu, nosaka kreditors.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas