E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11560
Lasīšanai: 4 minūtes

Pēc dzemdību atvaļinājuma var iet ikgadējā atvaļinājumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2017
Aiga

Labdien! Es strādāju par skolotāju, dekrēta atvaļinājumā devos ar šā gada janvāra mēnesi. Kārtējo atvaļinājumu pirms tam neesmu izņēmusi, jo nebiju nostrādājusi noteikto laiku. Vai pastāv iespēja, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu izņemu tieši pēc pirmsdzemdību atvaļinājuma, t.i., uzreiz pēc otrās B lapas noslēgšanas, un tikai tad dodos bērna kopšanas atvaļinājumā? Paldies!

A
atbild:
13. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 150. panta ceturtā daļa paredz, ka sievietei pēc viņas pieprasījuma ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja.

Pedagogam, pamatojoties uz Izglītības likuma 52. panta 2. punktu, ir tiesības saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu.

Tātad Jums ir tiesības uz pilna apmēra darba devēja apmaksātu atvaļinājumu uzreiz pēc dzemdību atvaļinājuma (kad beidzas darbnespējas lapa B).

Saskaņā ar Darba likuma 154. pantu darba devējs piešķir grūtniecības atvaļinājumu un dzemdību atvaļinājumu (pamatojoties uz ārsta izsniegtajām darbnespējas lapām B). Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) bērna mātei šajā laikā – pirms un pēc dzemdībām (56 vai 70 dienas katrā no periodiem) – maksā maternitātes pabalstu.

Pēc tam, kad beidzies dzemdību atvaļinājums (darbnespējas lapa B) un maternitātes pabalsta izmaksas periods, vienam no vecākiem ir tiesības uz vecāku pabalstu (līdz bērna viena gada vai 1,5 gadu vecumam – ir izvēles iespēja) un bērna kopšanas pabalstu (171 eiro mēnesī) līdz bērna 1,5 gadu vecumam.

Darba likums (156. pants) ikvienam darbiniekam nosaka tiesības uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, kuru var izņemt visu uzreiz vai pa daļām līdz bērna astoņu gadu vecumam. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

Jūs jautājumā neesat norādījusi, vai Jūs būsiet vecāku pabalsta (un bērna kopšanas pabalsta) saņēmēja.

Ja pēc dzemdību atvaļinājuma darba devējam pieprasīsiet piešķirt ikgadējo atvaļinājumu un, tam beidzoties, bērna kopšanas atvaļinājumu (jo vienlaikus divos atvaļinājumos darba ņēmējs atrasties nevar), tad par laika periodu, kad izmantosiet apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu, vecāku pabalsts tiks izmaksāts 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Svarīgi zināt, ka Darba likumā paredzētais ikgadējais apmaksātais atvaļinājums (pedagogam – 8 nedēļas gadā saskaņā ar Izglītības likumu), ja to neizmanto, nepazūd. To var izmantot arī pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Jālūdz darba devējam piešķirt ikgadējo atvaļinājumu par periodu, par kuru tas nav izmantots.

Par atvaļinājumiem un pabalstiem varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti un darba devēju atvaļinājumi mazuļu vecākiem”.

Ja ir kādas neskaidrības par pabalstiem, ieteicams lūgt konsultāciju Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, tostarp rakstot e-pasta vēstuli: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas