E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11544
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Pašvaldība dzīvokli atņemt nevar

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2017
Zane

Ar māti dzīvojam pašvaldības pārvaldībā esošā dzīvoklī, kurš ir uz tēva vārda. Par dzīvokli deviņdesmitajos gados ir samaksāti privatizācijas sertifikāti, bet tas nav ierakstīts zemesgrāmatā. Jautājums - vai man būs iespēja šo dzīvokli mantot ar visām sāktajām saistībām? Vai pašvaldība to nevar atņemt pēc tēva nāves? Vai mātei ir tiesības šobrīd rīkoties ar šo dzīvokli (laulība nav šķirta), jo šis īpašums dabūts un sertifikāti samaksāti laulības laikā.

A
atbild:
22. martā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jautājums vedina domāt, ka tēvs ir dzīvs, dzīvo šķirti, bet Jūs ar māti mitināties uz viņa vārda privatizētā dzīvoklī, kura īpašuma tiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā.

  1. Likumā "Par valsts un pašvaldību māju privatizāciju" norādīts: par privatizētā objekta īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Arī saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 8. pantu dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā. Taču šā panta otrā daļa ietver atrunu – līdz dzīvokļa īpašuma pirmreizējai reģistrēšanai zemesgrāmatā uz dzīvokļa īpašuma ieguvēju attiecas visas šā likuma normas, kas nosaka dzīvokļa īpašnieka tiesības, pienākumus un atbildību, izņemot tās likumā noteiktās tiesības, kuras dzīvokļa īpašuma ieguvējs iegūst tikai pēc dzīvokļa īpašuma reģistrēšanas zemesgrāmatā.

Tātad zemesgrāmatā neierakstītu dzīvokli īpašnieks nevar pārdot, ieķīlāt, dāvināt un veikt citas tamlīdzīgas darbības. Šā iemesla dēļ un arī tāpēc, ka īpašums ir uz tēva vārda, arī Jūsu māte nav tiesīga veikt iepriekš minētos darījumus.

  1. Loģiski un atbilstoši likumu prasībām būtu, ja tēvs dzīvokļa īpašumu tomēr reģistrētu zemesgrāmatā.
  2. Īpašnieka nāves gadījumā pašvaldība dzīvokli nevar atņemt, jo ir noslēgts pirkšanas un pārdošanas līgums, par īpašumu ir samaksāts, un tādējādi tas pašvaldībai ir atsavināts.
  3. Tēva nāves gadījumā Jūs un māte būsiet vienlīdzīgās daļās mantinieces uz dzīvokļa īpašumu. Nokārtojot mantojuma formalitātes un iegūstot mantojumu apliecinošus dokumentus, uz to pamata varēsiet arī nostiprināt īpašumu zemesgrāmatā.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas