E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1154
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par mantojuma pārdošanu jāmaksā IIN

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2012
Tatjana Plastiuka

Labdien, lūdzu, paskaidrojiet, kādi nodokļi jāmaksā, pārdodot dzīvokli, kuru saņemu īpašumā kā mantojumu un nebiju tur deklarēta?

A
atbild:
22. maijā, 2012
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ja mantojuma atstājējs ir miris, tad vispirms gada laikā pēc viņa nāves Jums ir jānostiprina mantojuma tiesības, iesniedzot mantošanas iesniegumu zvērinātam notāram. Dodoties pie notāra, līdzi jāņem Jūsu personu apliecinošs dokuments (pase), mantojuma atstājēja miršanas apliecība, radniecību apliecinoši dokumenti (dzimšanas, laulības apliecības) un dzīvokļa īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, kas apliecina mantojamās mantas piederību mantojuma atstājējam.
Kad mantojuma tiesības stājušās spēkā, īpašumu var pārdot.

Kā LV portālam skaidro Valsts ieņēmumu dienesta (VID) speciālisti, atbilstoši likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ietvertajām normām pie pārējiem fiziskas personas ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, tiek pieskaitīti arī ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas. No kapitāla pieauguma ir jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis 15% apmērā.
Ja nekustamais īpašums ir iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Tomēr katrā konkrētā gadījumā, nosakot iegādes vērtību, tiek vērtēts, vai mantojuma rezultātā iegūtajam nekustamajam īpašumam mantojuma apliecībā vai tiesas spriedumā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās mantojuma masā ir norādīta konkrētā nekustamā īpašuma vērtība, kā arī tiek vērtēts, kad mantotais nekustamais īpašums ir iegūts īpašumā, kāda veida nekustamais īpašums tiek atsavināts.

Plašāka informācija par likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanu ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas ir pieejama VID mājaslapā www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi” → Iedzīvotāju ienākuma nodoklis.

Ienākumam no nekustamā īpašuma atsavināšanas piemērojamās likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas ir ietvertas minētā likuma 8.panta trešās daļas 11.punktā; 9.panta pirmās daļas 33. un 34.punktā; 11.9 panta pirmajā daļā, otrās daļas 4.punktā, ceturtajā daļā, piektajā daļā, septītajā daļā, 7.1daļā; 15.panta 3.1daļā; 16.1panta pirmajā daļā; 19.panta 3.2daļā un  5.3daļā.

Savukārt likuma normu piemērošana ir skaidrota Ministru kabineta 2010.gada 21.septembra noteikumu Nr.899 "Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība" 82.-88.punktā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas