E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11538
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja remontdarbu izmaksas iekļautas apsaimniekošanas maksā, PVN ir piemērojams

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2017
Ausma Knēģere

Labdien! Vai namu apsaimniekotājs var aprēķināt PVN likmi, 21% uzkrājumu plānotiem nākamo periodu remontdarbiem vācot 5 gadus uz priekšu.

A
atbild:
08. martā, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā skaidro Valsts ieņēmumu dienests, Ministru kabineta noteikumu Nr. 1014 “Kārtība, kādā aprēķināma maksa par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu” 7.4. apakšpunktā un 11. punktā noteikts, ka ikvienā dzīvojamā mājā ir organizējami uzturēšanas un apsaimniekošanas pakalpojumi, tostarp nākamajam periodam nepieciešamo remontdarbu plānošana (vismaz trim nākamajiem gadiem vai citam dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē noteiktam periodam). Plānojot nepieciešamos remontdarbus nākamajiem periodiem, pārvaldnieks pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksā var iekļaut arī plānoto remontdarbu izmaksas.

Tātad iemaksas uzkrājumu remonta fondā faktiski ir veicamas tikai par remontdarbiem, ko nepieciešamības gadījumā dzīvojamai mājai veiks nākotnē. Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē tas nozīmē, ka tiek veikti avansa maksājumi par vēlākā periodā saņemamiem pakalpojumiem. Turklāt iedzīvotāji iemaksas uzkrājumu fondā var veikt gan plānotiem remontdarbiem (t.i., jau būdami informēti par konkrētā līguma nosacījumiem attiecībā uz konkrēto darbu izpildi), gan neplānotiem remontdarbiem.

Abos gadījumos, ja mājas pārvaldnieks saskaņā ar noslēgtiem līgumiem starp viņu un iedzīvotājiem dzīvojamo māju uzturēšanas un pārvaldīšanas pakalpojumu sastāvā papildus iekļauj līdzekļus remontdarbiem, kurus veiks vai nu mājas pārvaldnieks pats savā vārdā, vai citi komersanti savā vārdā un tie tiks segti no ikmēneša maksājumiem par dzīvojamās mājas (dzīvokļa) pārvaldīšanu, tie ir kvalificējami kā daļa no dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu maksas un tiem ir piemērojams pievienotās vērtības nodoklis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas