E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11512
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Slimības pabalsta saņēmējs ir apdrošināts pret bezdarbu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2017
Signe

Vai darbinieks uzskatāms par sociāli apdrošinātu un varēs saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja viņš strādā no 04.04.2016., bet no 20.04.2016. sakarā ar smagu sadzīves traumu viņam ir DNL. Visticamāk, ka no 20.04.2017.g. viņam tiks piešķirta invaliditāte un no darba nāksies aiziet. Vai viņam tad pienāksies kaut kāds bezdarbnieka pabalsts?

A
atbild:
14. martā, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Personas, kuras saņem slimības pabalstu, ir pakļautas apdrošināšanai pret bezdarbu. Tas nozīmē, ka slimības pabalsta saņemšanas laikā cilvēks ir apdrošināts bezdarba gadījumam un šis periods tiek ņemts vērā, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, kā arī aprēķinātās slimības pabalsta summas ņem vērā, aprēķinot vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai.

Par bezdarbnieka pabalstu

Likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • bezdarbniekiem, kuri bezdarbnieka statusu būs ieguvuši 01.04.2017. vai vēlāk, tiesības uz bezdarbnieka pabalstu būs, ja par viņiem Latvijas Republikā ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas bezdarba apdrošināšanai ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbniekiem, kuri bezdarbnieka statusu ieguvuši  līdz 31.03.2017., tiesības uz bezdarbnieka pabalstu tiks noteiktas, ja iemaksas bezdarba apdrošināšanai veiktas vai bija jāveic ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Piemēram: ja cilvēkam bezdarbnieka statusu NVA būs piešķīrusi no 21.04.2017., tad tiesības uz bezdarbnieka pabalstu būs, ja pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas, t.i. periodā no 21.12.2015. līdz 20.04.2017., iemaksas bezdarba gadījumam (gan darba algas, gan piešķirto slimības pabalsta summas) būs reģistrētas vismaz 12 mēnešos.

Ja tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir noteiktas, nākamais solis – vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšana un bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšana. Vispārējā gadījumā vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina no pabalsta pieprasītāja iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Piemēram: bezdarbnieka statuss tiek iegūts 2017.gada aprīlī. Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu bezdarbnieka pabalsts apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2016. gada februāra līdz 2017. gada janvārim.

Ja visā šajā periodā cilvēks ir slimojis un saņēmis slimības pabalstu, tad vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiks aprēķināta no piešķirto slimības pabalstu summām. Ja noteiktajā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā cilvēks ir strādājis, bet pārējā perioda daļā slimojis un saņēmis slimības pabalstu, tad vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiks aprēķināta gan no darba algām, gan no piešķirto slimības pabalstu summām.

Ja personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, tad šo pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) piešķirs no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu VSAA par pabalsta piešķiršanu. Savukārt, ja darba attiecības ir izbeigtas uz paša darbinieka uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis VSAA iesniegumu pabalsta piešķiršanai, bet ne ātrāk kā 2 mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja personai vienlaikus ir tiesības gan uz slimības pabalstu, gan uz bezdarbnieka pabalstu, tad līdz darbspēju atgūšanai izmaksā tikai slimības pabalstu.

Detalizētāku konsultāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu var iegūt, rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām konsultacijas@vsaa.lv vai arī klātienē ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas