E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11496
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses
6
6

Nodoklis dividendēm un akciju pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2017
Sandra

2016. gadā saņēmu 287,91 eiro par “Latvijas Gāzes” dividendēm. Dividendes tika aprēķinātas un izmaksātas par akcijām, kuras biju iegādājusies deviņdesmitajos gados. Vai man šī summa jāuzrāda iedzīvotāju ienākumu deklarācijā? Vai man no šīs summas ir jāmaksā kāds nodoklis? 2016. gadā pārdevu arī “Latvijas Gāzes” akcijas. Vai par šo darījumu man arī ir jāmaksā nodoklis?

A
atbild:
13. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Komersanti, izmaksājot dividendes, ietur izdzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un sniedz par to paziņojumu Valsts ieņēmumu dienestam. No izmaksātās dividenžu summas tās saņēmējam vēl vienu reizi IIN nav jāmaksā.

Savukārt no akciju pārdošanas ienākuma ir jāmaksā IIN. Akciju pārdošanas gadījumā ienākumu nosaka starpības veidā, no iegūto akciju atsavināšanas vērtības atņemot iegādes vērtību, ienākumam piemērojot 15% nodokļa likmi.

Deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no mēnesī gūtā ienākuma apjoma no darījumiem ar kapitāla aktīviem:

  • ja personas ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī pārsniedz 711,44 eiro, deklarācija jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam, t.i., līdz nākamā mēneša 15. datumam;
  • ja personas kopējie ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir no 142,30 līdz 711,44 eiro, deklarācija ir jāiesniedz par attiecīgo ceturksni līdz ceturksnim sekojošā mēneša piecpadsmitajam datumam (piemēram, par 2016. gada 4. ceturksni (oktobris–decembris) deklarācija bija jāiesniedz līdz 2017. gada 16. janvārim);
  • ja personas kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem visa gada laikā ir līdz 142,29 eiro mēnesī, deklarācija jāiesniedz VID vienu reizi gadā ne vēlāk kā līdz nākamā gada 15. janvārim, t.i., par 2016. gadu – līdz 2017. gada 16. janvārim.

Nodoklis jāsamaksā 15 dienu laikā no likumā noteiktās deklarācijas iesniegšanas dienas.

Informāciju par nodokļa piemērošanu varat noskaidrot VID. Saziņas iespējas mājaslapā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas