E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11479
Lasīšanai: 3 minūtes

Narkotiku aizliegumu un iedalījuma apmēru nosaka likums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2017
Ligita Fursa

253.1 pants. Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana. Kur un kā tiek aizliegtas šīs darbības? Kurā likumā, piemēram, ir teikts, ka ir aizliegts realizēt un pārvadāt? Kur apskatāmi kokaīna, amfetamīna u.c. vielu lieli un mazi apjomi, lai saprastu?

A
atbild:
06. martā, 2017
Linda Balode
LV portāls

Likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 2. pants nosaka šī likuma mērķi - noteikt narkotisko un psihotropo vielu un zāļu aprites kārtību un novērst šo vielu un zāļu nokļūšanu nelegālajā apritē, kā arī noteikt atbildību par šā likuma pārkāpumiem.

Apvienoto Nāciju organizācijā (ANO) ir izveidota konvencija pret narkotisko un psihotropo vielu nelegālo apriti. Latvijas Republikas Augstākā Padome jau 1994. gadā nolēma pievienoties ANO Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām. Balstoties uz šo konvenciju, Latvijā ir noteiktas kontrolējamās narkotiskās vielas, psihotropās vielas un prekursori, kurus klasificē 3 saraksti. Ministru kabineta noteikumu Nr. 847 “Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem” pielikumos ir atrodami šie saraksti.

Likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 5. pants paredz, ka “aizliegts audzēt, ražot, izgatavot, importēt, eksportēt, izplatīt, reklamēt, transportēt, glabāt, nodot par atlīdzību vai bez tās, iegādāties un lietot, kā arī sūtīt cauri Latvijas teritorijai I sarakstā iekļautos augus, vielas un zāles”. Savukārt šī paša likuma 8. pantā minēts: “Attiecībā uz II un III sarakstā iekļautajām vielām un zālēm piemērojami tie paši nosacījumi, kādi izvirzīti medicīnā un veterinārijā izmantojamām vielām un zālēm tiktāl, ciktāl tas nav pretrunā ar šo likumu.” Jebkāda darbība ar II un III sarakstā iekļautajām vielām ir veicama tikai tad, ja ir saņemta speciāla atļauja (licence).

Narkotiku apmēri ir noteikti likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 2. pielikumā „Kritēriji nelikumīgā apritē esošu narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī vielu, kas var tikt izmantotas narkotisko un psihotropo vielu nelikumīgai izgatavošanai (prekursori), iedalījumu apmēriem”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas