E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11466
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Nodokļu režīma izvēle

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
Valters

Labdien! Šobrīd strādāju pamatdarbā, kur par mani ir nomaksāti visi nodokļi un veiktas visas nepieciešamās iemaksas. Paralēli pamatdarbam ir radusies iespēja piepelnīties, un vēlos saprast: 1) Vai es drīkstu reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs, lai tas neietekmētu esošās darba attiecības un visas iemaksas, kuras par mani veic darba devējs? 2) Ja varu to darīt, kādā formā labāk, ērtāk un izdevīgāk – kā mikrouzņēmuma nodokļa maksātājam vai pašnodarbinātajam? 3) Ja, piemēram, reģistrējos kā pašnodarbinātais, kas notiek ar VSAOI iemaksām, ja tās par mani jau veic pamatdarbs? 4) Ja, esot pašnodarbinātā statusā, taksācijas gadā ieņēmumi ir 2000 eiro, bet attaisnotie izdevumi tikpat vai vairāk, tad IIN nav jāmaksā? 5) Vai deklerācijas aizpildīšānu ietekmē tas, ka ienākumi gūti dolāros?

A
atbild:
23. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba ņēmējs var nodarboties arī ar savu saimniecisko darbību. Darba ņēmējs piemēro algai neapliekamo minimumu un nodokļa atvieglojumus, ja algas nodokļa grāmatiņā ir ierakstīti apgādājamie. Taču no 2016. gada nodokļu maksātājam noteikts diferencētais neapliekamais minimums, taču darba devējs piemēro tikai minimālo neapliekamo minimumu (šogad 60 eiro mēnesī), savukārt diferencēto piemēro Valsts ieņēmumu dienests, kad sekojošajā gadā tiek iesniegta gada ienākumu deklarācija. Diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanai ņem vērā ne tikai algu, bet arī citus ienākumus, tostarp no saimnieciskās darbības (izņemot likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. pantā minētos neapliekamos ienākumus, saimnieciskās darbības ieņēmumus, par kuriem maksā patentmaksu, un ienākumu, par kuru maksā mikrouzņēmumu nodokli). Gada diferencētais neapliekamais minimums tiek piemērots apgriezti proporcionāli nodokļa maksātāja gada apliekamo ienākumu apmēram.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) no algas veic darba devējs. Savukārt saimnieciskās darbības veicējam VSAOI jāmaksā, ja mēnesī ienākumi ir 380 eiro (šogad).

Nodokļu režīma izvēle ir katra cilvēka paša lēmums. Kas ir izdevīgāk, atkarīgs arī no saimnieciskās darbības veida, ieņēmumiem, izdevumiem. Katram nodokļu režīmam ir savi plusi un mīnusi. 

Fiziskajai personai, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējai, iespējams izvēlēties vienu no šādiem nodokļu maksāšanas režīmiem:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) par ienākumiem no saimnieciskās darbības;
  • patentmaksa;
  • mikrouzņēmumu nodoklis.

IIN ienākumiem no saimnieciskās darbības

Ienākums tiek aprēķināts kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpība:

  • Nodokļa likme ir 23%;
  • Reizi gadā (taksācijas gadam sekojošā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam) iesniedz gada ienākumu deklarāciju un aprēķina rezumējošā kārtībā nodokli;
  • Reģistrējas kā pašnodarbinātais, ja saimnieciskās darbības ienākumi mēnesī sasniedz 380 eiro (valstī noteiktais minimālās algas apmērs);
  • Veic VSAOI līdz pārskata ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam (VSAOI likme pašnodarbinātajam vispārējā gadījumā šogad ir 31,13%).

Aprēķinot ar IIN apliekamo ienākumu, piemēro ar ieņēmumu gūšanu saistītos izdevumus. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ir tiesības piemērot attiecībā uz saimnieciskās darbības ienākumu neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus par izglītību un medicīnas pakalpojumiem, kā arī maksājumus privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumus.

Jākārto grāmatvedības uzskaite (vienkāršā ieraksta sistēmā vai divkāršā ieraksta sistēmā).

Mikrouzņēmumu nodoklis

Nodokli maksā no apgrozījuma, kā arī veic VSAOI un maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Mikrouzņēmumu nodokļa likme 2017. gadā mikrouzņēmuma apgrozījumam:

  • līdz 7000 eiro ir 12%;
  • no 7000,01 līdz 100 000 eiro ir 15%.

Sākot ar 2018. gadu, mikrouzņēmumu nodokļa likme apgrozījumam līdz 100 000 eiro būs 15%.

Mikrouzņēmuma darbinieka ienākums nevar pārsniegt 720 eiro mēnesī.

Ja mikrouzņēmumam taksācijas periodā (kalendāra gadā) nav bijis apgrozījuma vai aprēķinātā mikrouzņēmumu nodokļa summa nepārsniedz 50 eiro, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs iemaksā budžetā mikrouzņēmumu nodokli 50 eiro apmērā.

MUN maksātājs veic ieņēmumu un izdevumu uzskaiti.

Nodokli maksā par ceturkšņa apgrozījumu līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Iesniedz mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs nav tiesīgs piemērot neapliekamo minimumu, atvieglojumus, attaisnotos izdevumus par izglītību un saņemtajiem medicīnas pakalpojumiem, kā arī veiktos maksājumus privātajos pensiju fondos un apdrošināšanas prēmiju maksājumus par periodu, kad tas maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Atbilstoši likuma „Par grāmatvedību” 5. pantā noteiktajam, ja attaisnojuma dokumentā vērtības mērs ir ārvalstu valūta, tajā norādītās summas naudas izteiksmē ierakstiem grāmatvedības reģistros pārrēķina eiro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo ārvalstu valūtas kursu, kas ir spēkā saimnieciskā darījuma dienas sākumā.

Izvēloties nodokļu maksāšanas režīmu, protams, pašam ir jāveic aprēķini, lai saprastu, kas būs izdevīgāk. Ja patstāvīgi to nevarat izdarīt, var vērsties  nodokļu konsultāciju uznēmumā, šo pakalpojumu sniedzēji ir atrodami internetā. Nodokļu maksātājiem, arī saimnieciskās darbības iesācējiem ir iespējas apmeklēt VID bezmaksas seminārus.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas