E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11465
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Īres dzīvoklī nevar iemitināt pilngadīgu bērnu ar ģimeni

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
Evija Liepiņa

Labdien! Māte dzīvo neprivatizētā dzīvoklī. Esmu šai dzīvoklī uzaugusi, taču deklarēta esmu citā dzīvesvietā. Kādas formalitātes ir jākārto, lai mātes nāves gadījumā mēs nezaudētu šo dzīvokli, taču varētu tajā turpināt dzīvot? Pati esmu laulībā, un ir bērni.

A
atbild:
23. februārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Tam, kur deklarēta Jūsu dzīvesvieta, šajā gadījumā nav nozīmes: deklarēšanās galvenais uzdevums ir nodrošināt valsts un pašvaldības iestāžu saziņu ar konkrētu personu, bet tā nerada civiltiesiskas sekas.

Civiltiesiskas sekas gan var radīt likuma „Par dzīvojamo telpu īri” normas, no kurām svarīgākā – vai esat kā dzīvokļa īrnieces (mātes) ģimenes locekle ierakstīta dzīvokļa īres līgumā.

Minētā likuma 9. pantā ir noteikts:

„Īrniekam ir tiesības iemitināt viņa īrētajā dzīvojamā telpā savu laulāto, vecākus (adoptētājus), darbnespējīgos brāļus un māsas un pilngadīgos bērnus, kuriem nav (red.izcēlums) savas ģimenes, ja tam piekrituši visi attiecīgajā dzīvojamā telpā dzīvojošie īrnieka pilngadīgie ģimenes locekļi un ja iepriekš par to rakstveidā informēts izīrētājs.

Nepilngadīga bērna (arī adoptēta) iemitināšanai viņa vecāku īrētajā dzīvojamā telpā pārējo tajā dzīvojošo pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana nav nepieciešama, bet par to rakstveidā informējams izīrētājs.

Persona, kura saskaņā ar šā panta pirmo vai otro daļu iemitināta īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā, atzīstama par īrnieka ģimenes locekli. /../

Šā panta pirmajā vai otrajā daļā neminētās personas (turpmāk — cita persona) iemitināšanai īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā nepieciešama izīrētāja, īrnieka un visu tajā dzīvojošo īrnieka pilngadīgo ģimenes locekļu piekrišana. /../

Ne vēlāk kā triju dienu laikā pēc tam, kad īrnieka ģimenes loceklis vai cita persona iemitināta šajā pantā noteiktajā kārtībā īrnieka īrētajā dzīvojamā telpā, attiecīgās personas vārds, uzvārds un personas kods ierakstāms dzīvojamās telpas īres līgumā.”

Ja esat mātes dzīvoklī uzaugusi, tad saskaņā ar minētā likuma 9. panta otrajā daļā noteikto savulaik par nepilngadīga bērna iemitināšanu viņa mātes īrētajā dzīvojamā telpā rakstveidā bija jāinformē izīrētājs un Jūsu vārds jāieraksta īres līgumā. Tas Jums kā ģimenes loceklei nodrošinātu tādas pašas tiesības un pienākumus kā īrniekam (Jūsu mātei), un īres līgumā likumā noteiktajā kārtībā varētu ierakstīt arī Jūsu bērnus.

Ja īres līgumā kā ģimenes locekle neesat ierakstīta un dzīvojat citur, sarežģījumus var radīt likuma norma, ka esat īrnieka pilngadīgs bērns, kuram ir sava ģimene.

Šajā gadījumā vienīgais ceļš ir sazināties ar dzīvojamās platības īpašnieci – pašvaldību – un uzzināt par iespējamiem risinājumiem saistībā ar īres dzīvokli.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas