E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11464
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Nekustamā īpašuma nodoklis jāmaksā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
Aija Valdmane

Vai personīgā īres namā dzīvojošam īpašniekam ir jāmaksā katru mēnesi NĪN tāpat kā īrniekiem, neņemot vērā parādniekus vai tukšos dzīvokļus, par kuriem jau ir samaksāts?

A
atbild:
24. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” nosaka: Nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā, tiesiskajā valdījumā vai – šajā likumā noteiktajos gadījumos – lietošanā ir nekustamais īpašums.

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 11. pants (Dzīvokļa īres maksa un obligātie maksājumi) nosaka, ka papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājams likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodoklis.

Ja nodarbojaties ar īpašuma izīrēšanu, tad tā ir saimnieciskā darbība, kurai nodokļa piemērošana atšķiras. Tas, ka Jūsu personiskajā  īres namā ir tukši dzīvokļi, par kuriem arī jāmaksā nodoklis, neatbrīvo Jūs pašu no NĪN par īpašuma daļu, kurā dzīvojat.

Nekustamā īpašuma nodokli administrē pašvaldība. Nodokļa maksāšanas paziņojumā tiek norādīts, pamatojoties uz kādām likuma normām ir aprēķināts nodoklis.Ja aprēķini nav saprotami, jālūdz nodokļa speciālisti tos paskaidrot.

Nekustamā īpašuma nodokli maksā vai nu avansā – par visu gadu, vai arī četros maksājumos – ne vēlāk kā 31. martā, 15. maijā, 15. augustā un 15. novembrī – vienas ceturtdaļas apmērā no nodokļa gada summas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas