E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11463
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesu izpildītājs sazinās ar banku atbilstoši likumam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
Juris

Labdien! Pirms apmēram 3 gadiem tiesu izpildītājs uzlika liegumu maniem AS “Privatbank” kontiem saistībā ar parādu piedziņu. Pirms gada parādus nomaksāju, bet izrādās, ka AS “Privatbank” ir publiskojusi e-pastu, kurš šai bankai nedarbojas. Vēl papildus gadu bankas konti pēc parādu nomaksas tiesu izpildītājam tika bloķēti. Pa to gadu banka otrā kontā, kur bija kredītkarte, turpināja audzēt procentus, jo nemaksāju vairāk bankas kredītu, kamēr netiks atbloķēts konts, zvanīju bankai, saku, ka man visi parādi tiesu izpildītājam ir nomaksāti, bet banka atbild – kad saņems no tiesu izpildītāja lēmumu, tad konti būs aktīvi. Sakiet, vai šajā situācijā nav bankas vaina, ka tā, iespējams, zināja, ka viņiem ir bijis e-pasts banka@privatbank.lv, uz kuru varētu sūtīt lēmumu, kas nav pieejams. Banka būtu sazinājusies ar tiesu izpildītāju un noskaidrojusi, kāpēc klients saka, ka parādi nomaksāti, bet gadu nav atbildes. Vai bankai nebūtu par šādu rīcību jāatceļ % par kredītu par to gadu, jo es pie naudas netiku, bet banka var rēķināt procentus?

A
atbild:
27. februārī, 2017
Una Medne
juriste

Attiecībā uz zvērinātu tiesu izpildītāju saziņu ar juridisku personu, tostarp banku, izmantojot e-pastu, Latvijas Republikas normatīvi šādu saziņas veidu neregulē, līdz ar to nevar uzskatīt, ka juridiski puses ir akceptējušas šo komunikācijas veidu. Zvērinātam tiesu izpildītājam atbilstoši Paziņošanas likuma 8. pantam jebkāda informācija, ko tā vēlējās paziņot bankai, bija jāsūta pa pastu, ja puses nebija vienojušās citādi.

Tādējādi var pieņemt, ka banka oficiālajā saziņas veidā no zvērināta tiesu izpildītāja nav saņēmusi lēmumu par piedziņas darbību izbeigšanu, līdz ar to noņemt Jūsu kontiem liegumu tā nedrīkstēja, jo par valsts amatpersonu rīkojumu nepildīšanu tai draud administratīvā atbildība.   

Diemžēl tas, ka Jūs zvanījāt bankai un informējāt par savu parādsaistību izpildi, nav bankai saistoši, jo banka nevar vienpusēji pieņemt lēmumu par kontam uzliktā lieguma noņemšanu, balstoties uz Jūsu teikto.

Ņemot vērā, ka banka nebija kreditors, kuram pa labu tika uzlikts liegums norēķina kontam, bankai nav pienākuma sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, lai precizētu, vai Jūs esat vai neesat izpildījis savas saistības. Banka balstās tikai uz tiesisku dokumentu – zvērināta tiesu izpildītāja lēmumu par piedziņas darbības izbeigšanu un liegumu noņemšanu no Jūsu konta.

Jums pašam kā parādniekam ir tiesības jebkurā laikā sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju un noskaidrot Jūsu parādu piedziņas procesa virzību un statusu, kā arī Jums ir tiesības pieprasīt no zvērināta tiesu izpildītāja izziņu par parādsaistību izpildi.

Attiecībā uz Jūsu kredītsaistībām bankā, par kurām Jums piemērotas soda sankcijas, jānorāda, ka neatkarīgi no tā, ka Jums bija uzlikts liegums norēķinu kontam, Jums bija pienākums izpildīt savas kredītsaistības pret banku. Ja Jūs nepildāt savas saistības saskaņā ar kreditēšanas līgumu, kas Jums noslēgts ar banku, banka ir tiesīga piemērot soda sankcijas.

Lai panāku kādu pusēm labvēlīgu kompromisu, Jums noteikti jāgriežas pie zvērināta tiesu izpildītāja un jālūdz izziņa par saistību izpildi, lai Jums būtu drošība, ka nākotnē nerodas kāds jauns incidents, kā arī Jums jālūdz, lai zvērināts tiesu izpildītājs, ja saistības patiešām ir izpildītas pilnā apmērā, atsauc liegumu Jūsu norēķina kontam bankā.

Attiecībā uz banku un kredītsaistībām, kurām aprēķinātas soda sankcijas, Jums noteikti jāgriežas bankā un jāmēģina vienoties par kādu kompromisu, lai parādsaistības neturpinātu pieaugt. Ja nemēģināsiet pats iet uz kompromisu, nekas pats no sevis neatrisināsies un parādsaistības nekur nepazudīs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas