E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11451
Lasīšanai: 3 minūtes

Ģimenes situāciju vērtē un trūcīgā statusu nosaka sociālais dienests

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2017
Oksana

Labdien! Man ir jautājums. Mana māsa dzīvo ar vīru neoficiāli, un viņiem ir divi kopīgi bērni, viņa šajā dzīvoklī nav reģistrēta, strādā oficiālu darbu. Vīrs un vīramāte nestrādā, strādā tikai brālis. Vai viņi var iegūt trūcīgās ģimenes pabalstu, un vai manas māsas alga tiks skaitīta pie viņa ienākumiem?

A
atbild:
20. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums ir normatīvie akti, atbilstoši kuriem nosakāms trūcīgas personas statuss, personas, kam ir tiesības uz pabalstiem, un viņu pienākumi, lai saņemtu pabalstu.

Pašvaldība saistošajos noteikumos sociālās palīdzības kritērijus izklāsta detalizētāk. 

Gan no Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta pirmās daļas, gan MK noteikumu Nr. 299 1. punkta izriet, ka, vērtējot, vai ģimene ir trūcīga, tiek ņemts vērā, ka  ģimene var sastāvēt gan no laulātajiem, gan arī no personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī. Sociālās palīdzības izpratnē ģimeni var veidot ne tikai laulātie vai radinieki, bet jebkuras personas, kuras dzīvo kopā un kurām ir kopēji izdevumi par uzturu, tātad jebkuras personas, kuru starpā ikdienā pastāv ģimeniskas attiecības.

Sociālās palīdzības saņemšanai likums nosaka pienākumu sniegt ziņas par sevi, sadarboties ar sociālo dienestu savas sociālās situācijas novērtēšanā un pildīt sociālā dienesta ieteikumus šīs situācijas uzlabošanai. Pašvaldība atbilstoši MK noteikumu Nr. 299 7. punktam var veikt pārbaudi, pieprasot gan papildu ziņas, gan apsekojot ģimeni dzīvesvietā.

Ja Jūsu māsas ģimenei ir nepieciešama sociālā palīdzība, tas ir, darbspējīgie cilvēki nespēj nodrošināt ienākumus pamatvajadzību nodrošināšanai, vai arī ģimene kādu objektīvu apstākļu dēļ ir nonākusi krīzes situācijā, vienīgā iespēja, kā noskaidrot, vai palīdzība ir iespējama un kādā apmērā, ir doties uz pašvaldības sociālo dienestu un sniegt visu nepieciešamo informāciju, lai ir iespējams novērtēt ģimenes situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas